Puhkus väikese veiniseiklusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idülliline Toscana on Chianti Classico kodupaik.
Idülliline Toscana on Chianti Classico kodupaik. Foto: SCANPIX

Kõik, kes pole veel puhkusereisi plaane pidanud, kuid tahaksid ühendada selle pisipõikega veiniradadele, ei pea meelt heitma. Parimad veinipuhkuse paigad on siinsamas lähedal Euroopas, ütleb veiniajakirjanik ja sommeljee Peep Moorast. Kes reisile ei jõua, võib sama kandi veinimaitset koju tuua lähimast poest. 

Viin ja Heuriger

Parim koht linnapuhkust ja veinimaailma ühendada on Viin. Austria pealinn on ainuke maailmas, mis omab omanimelist veinipiirkonda. Viini veininõlvad jäävad Doonau kallastele ja vaatavad üle pealinna lõunasse. Seal kandis kuulub veiniga tutvumise juurde Heuriger’ides ehk maakeeli hubastes veinikõrtsides käimine. See on sobilik kant neile, kellele meeldivad Riesling, Grüner Veltliner ja Pinot Blanc. Viini Heuriger on aga lausa omaette kultuur ja veinikõrtsidest koosnevad seal terved tänavad, kuhu kesklinnast viib tramm number 38. Väike külake Grinzing, millest nüüdseks on saanud Viini äärelinna osa, on selle kandi veinide degusteerimiskeskus. Viinil on ka oma kümnekilomeetrine veinirada, mis läbib veiniaedu ja -maju. Jalutage lihtsalt mööda tänavaid, astuge sisse mõnda taverni ja proovige Viini veine koos toitva Alpi köögiga. Kui vein ära tüütab, saab kohe trammiga linna tagasi sõita. Heuriger ei ole aga kindlasti koht, kuhu õhtukleidis sisse astuda, selliseid peeneid kohti leiab kesklinnastki – kuigi Viini Heuriger’i iseloomustab selline Alpi õhustik, mida mujal ei kohta, pole selle külastamiseks vaja siiski ka matkasaapaid jalga panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles