Reeglid, mida õnnelikud paarid tülitsedes alati järgivad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt ka kõige «täiuslikum» paar ei saa hakkama ilma, et neil esineks vahel tülisid või lahkhelisid. Suhtes on konflikte raske vältida, aga kõige tähtsam on see, kuidas tülidele reageeritakse.

Prevention.com tõi välja üheksa reeglit, mida õnnelikud paarid alati tülitsedes järgivad.

1. Nad kuulavad üksteist. Tülitsedes juhtub sageli nii, et me mõtleme rohkem sellele, mida partnerile vastu öelda kui sellele, mida tema meile ütles. Selline teguviis ei anna aga häid tulemusi. Kui üks partneritest tunneb, et teda ei kuulata, siis leiab ta peagi kellegi teise, kes talle tähelepanu pöörab.

2. Nad teevad enne vastamist mõttepausi. Enne, kui hakkad intensiivsele olukorrale kuidagi reageerima, loe mõttes kümneni. Seda loogikat tasuks järgida ka partneriga tülitsedes, sest kui sa teed mõttepausi, siis ei pea pärast sa vabandama selle eest, et ütlesid midagi enne, kui jõudsid oma mõtted läbi öelda. Arutu lahmimine võib su armsamale palju haiget teha.

3. Nad vastutavad oma tunnete eest. See on äärmiselt oluline. Selle asemel, et öelda: «Sa ajad mind vihale», ütle hoopis: «Ma olen vihane, sest...». Sellisel juhul ei tunne partner, et ta peab end kohe kaitsma hakkama ja mõistab, et sa räägid oma tunnetest. 

4. Nad mõistavad teineteist. Paarisuhtenõustajate sõnul on oluline see, et sa teaksid, milline on su partneri tülitsemisstiil. Näiteks kas ta soovib mõneks ajaks eemale minna ja siis vestlust jätkata? Luba tal seda teha, ära suru talle peale seda, et te peate nüüd ja kohe oma tüli lõpuni lahendama.

5. Nad teavad, millal tülitseda. Kui tahad jutuks võtta mõnda tundlikku teemat, tee seda õigel hetkel. Ekspertide sõnul ei tohiks tülitseda siis, kui üks teist on näljane, vihane, õnnetu või väsinud. Sellisel hetkel ei mõtle inimene kainelt ja tüli võib väga inetuks kiskuda. Rääkige tundlikel teemadel siis, kui olete mõlemad rahulikud.

6. Nad mõtlevad suurele pildile. Need paarid, kes on veendunud, et iga tüli mõjub suhtele hukatuslikult, ei mõista, et raskused lähevad tegelikult üle. Kui kaks inimest on mõlemad otsustanud, et nad pühenduvad suhtele, siis nad ei lase tülidel end kaasa viia ega arva, et üks tüli võiks suhte lõpetada. 

7. Nad keskenduvad probleemide lahendamisele. Pärast tülitsemist on tähtis see, et teievahelised probleemid saaksid täielikult lahendatud ja kumbki teist ei kannaks endas edasi negatiivseid tundeid.

8. Nad lasevad suhtel võita. Ära keskendu sellele, et sina pead tingimata igas tülis peale jääma, vaid sea oma suhe esikohale. Sa ei suuda oma uhkust alla neelata? Mõtle sellele nii: kui sa oleksid suhtes inimesega, kes kogu aeg eksib, siis sa armastaksid ju luuserit.

9. Nad lähevad vihasena magama. See on üks asi, mille suhtes jagunevad arvamused kaheks. Mõned leiavad, et kunagi ei tohiks tigedalt magama minna ja probleemid tuleks õhtul ära klaarida. Samas teised jälle ütlevad, et pole mingit kasu sellest, kui te vaidlete öö läbi ja ikkagi tulemuseni ei jõua. Puhanud peaga on vahel palju kergem asju kallima vaatepunktist näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles