Mis on noorema partneriga suhte loomise miinuseks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Playboy asutaja Hugh Hefner tüdruksõbraga
Playboy asutaja Hugh Hefner tüdruksõbraga Foto: STEVE MARCUS/REUTERS

Kuigi seda ei takista keegi, kaasnevad enda sidumisega noorema partneriga  teatud miinused, millele esialgu mõeldagi ei pruugi. Näiteks kinnitab uuring, et tunduksid tema kõrval enda tegelikust east märksa vanem…

Saksa psühholoogid Jena ülikoolist viisid läbi uuringu, mille kohaselt tundub vanema inimese nägemisel koos noorema sõbra, kolleegi või partneriga nende kahe vanusevahe tavavaatlejale pigem suurem kui väiksem, vahendas geniusbeauty.com.

Sama kehtib teistpidi – endast vanemate pereliikmete või kolleegidega ümbritsetult näid võõrastele tegelikust east hulga noorem. Psühholoogiline tõde on see, et meid hinnatakse sageli mitte iseenda järgi, vaid kõrvalseisva inimesega võrreldes.

Uurimisprojekt hõlmas mitmeid eksperimente, milles osalejad püüdsid võõraste isikute vanust ära arvata. Nii vaatlejaid kui hinnatavaid esindasid väga erinevates vanustes vabatahtlikud.

Kui isikut jälgiti üksinda või enam-vähem samaealiste seltskonnas, suutis enamik vaatlejatest tema täpse või ligilähedase vanuse ära arvata. Endast hoopis nooremate või vanemate inimeste läheduses seisva isiku vanust ei suudetud aga enamasti õigesti hinnata, mis oli ilmselt tingitud vanusevahest.

Ka siis, kui osalejatele näidati keskealise isiku pilti pärast eakate inimeste fotode nägemist, kiputi valet vanust pakkuma. Kuigi arvatav iga kõikus suuresti, hinnati fotol poseerija keskmise järgi «oluliselt nooremaks» tema tegelikust vanusest.

Autorite kinnitusel ilmnevad sarnased vead olenemata vanusest ja soost ühtmoodi. Psühholoog Stefan Schweinbergeri sõnul on näo tajumine väga subjektiivne ning kipub muutuma.

Uurijate väitel võivad samal põhjusel paljud inimesed kindlasti hinnata ka Playboy asutaja Hugh Hefneri vanemaks kui ta tegelikult on, kuna mees esitleb end nooremate naiste seltsis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles