Miks elavad nii paljud noored täiskasvanud endiselt vanematega?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Noored täiskasvanud on loomas uusi trende. Teadlased on täheldanud, et nüüdisaegsed noored eelistavad üha enam elada oma vanemate juures, viimati oli selline elukorraldus niivõrd populaarne 1880. aastate paiku.

USA statistika näitab, et enamik 18-34-aastastest noortest elab vanematega, mitte partneri või abikaasaga. Kui 1960. aastatel elas 62 protsenti noortest abikaasa või partneriga, siis nüüd jääb nende noorte hulk umbes 30 protsendi kanti, kirjutab Psychology Today.

Pew uuringutekeskus koostas raporti, milles nad uurivad lähemalt seda fenomeni ja esitavad küsimuse, mis teadlasi kõige rohkem huvitab: miks elavad noored täiskasvanud vanematega? Üks olulisemaid põhjuseid on ilmselt see, et üha vähem noori abiellub. Kui 1960. aastatel oli 72 protsenti üle 18-aastastest abielus, siis nüüd on samas vanusegrupis abiellunuid veidi üle poole.

Samas tuleb tõdeda, et kui noor inimene on otsustanud mitte abielluda, siis see ju ei tähenda, et ta peaks elama oma vanemate juures. Ta võiks elada ka üksinda, ent oma kodu soetamiseks oleks tarvis üsna korralikku sissetulekut. Kahjuks paljudel noortel selliseid võimalusi pole ja teadlased on täheldanud, et eriti oluliseks peavad seda just noored mehed, keda häirib rahaliste vahendite puudumine kõige rohkem. Statistika näitab, et noorte meeste seas on ka üha rohkem töötuid, mis muudab nende olukorra päris masendavaks.

Kodu ostmise asemel võiks kaaluda ka korteri või maja üürimist ja noored võiksid seda teha sõpradega mitmekesi ning paljud ka kasutavad seda varianti, ent üürikodu on enamike jaoks ajutine lahendus. Lõpuks soovitakse ikkagi enda isiklikku kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles