Kuidas end energiavampiiride eest kaitsta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned suhted on positiivsed ja tujutõstvad, samas kui osa inimestega koos olles kaotad optimismi ja meelerahu. Viimaseid võib nimetada energiavampiirideks.

Nad ei vähenda vaid sinu füüsilist energiat. Pahatahtlikumad võivad sind uskuma panna, et oled väärtusetu ja tühine, kirjutas Huffingtonpost.com.

Teised panevad sind halvasti tundma väiksemate märkustega. Näiteks: «Kallis, näen, et oled veidi juurde võtnud,» või «võtad kõike liiga südamesse». Lõpuks suudavadki nad su enesehinnangu kõikuma lüüa.

Energia kaitsmiseks on oluline sellistele inimestele vastu astuda. Järgmised strateegiad aitavad energiavampiire ära tunda ja nende mõju alt pääseda.

Märgid, et oled kokku puutunud energiavampiiriga:

  • silmalaud on rasked – võiksid kohe uinuda,
  • meeleolu langeb järsult,
  • tekib isu süsivesikute ja lohutustoidu järele,
  • tunned end ärevalt, masendunult või negatiivselt,
  • tunned, et oled omadega läbi.

Energiavampiiride tüübid:

Eneseimetleja

Nende juhtmõtteks on «mina esimesena». Kõik keerleb nende ümber. Iseloomustavateks joonteks on enese tähtsustamine ja -õigustamine, nad vajavad tähelepanu ja imetlust. Ohtlikuks teeb neid vähene empaatilisus ja piiratud võime tingimusteta armastada. Kui sa nende soovi järgi ei toimi, muutuvad nad karistavaks või külmaks.

Kuidas end kaitsta: hoia ootused reaalsetena. Eneseimetlejad on emotsionaalselt piiratud. Püüa sellisesse mitte armuda ega oodata temalt ennastsalgavust ja tingimusteta armastust. Ära kunagi lase enda enesehinnangul neist sõltuda ning ära usalda neile oma sügavamaid tundeid.

Karm tõde on see, et temaga läbisaamiseks pead näitama, kuidas miski talle kasuks tuleb. Kuigi parem on selle egomaniakiga võitlemisest hoiduda, sobib nimetatud lähenemine, kui suhe on vältimatu.

Ohver

Need vampiirid õõnestavad sind «vaene mina» suhtumisega. Alati on terve maailm nende vastu ja süüdi nende ebaõnnes. Kui pakud probleemidele lahendusi, ütlevad nad alati «jah, aga...». Võid hakata nende kõnesid ja neid endid teadlikult vältima. Sõbrana soovid võib-olla küll aidata, kuid nende hädaldamine on väsitav.

Kuidas end kaitsta: sea heatahtlikud, kuid kindlad piirid. Kuula lühidalt ning selgita sõbrale või sugulasele: «Oled mulle kallis, kuid saan sind kõigest paar minutit kuulata, kui sa ei soovi lahendustest rääkida.»

Kolleegile avalda kaastunnet öeldes: «Ma loodan siiralt, et kõik laheneb.» Seejärel ütle näiteks: «Loodetavasti mõistad, et tähtaega läheneb ja pean tagasi tööle asuma.» Anna kehakeeles mõista, et praegu pole hea aeg – näiteks rista käed ja lõhu silmside, et piirid paika panna.

Kontrollija

Nende inimeste kinnismõtteks on sind kontrollida ja dikteerida, kuidas peaksid olema ja tundma. Neil on kõige kohta midagi öelda. Nad kontrollivad sind, lükates ümber sinu tunded, mis neile ei sobi. Sageli alustavad kontrollijad lauset sõnadega: «Tead, mida sa vajad?» ning seejärel ütlevad sulle enda arvamuse. Lõpuks tunned end alaväärsena või maha surutult.

Kuidas end kaitsta: edu saladus on vältida kontrollija kontrollimist. Ole kehtestav, kuid ära ütle talle, mida ta tegema peaks. Võid lausuda: «Hindan su nõuannet, kuid pean asja üle ise järgi mõtlema.» Ole enesekindel, ära mängi ohvrit.

Lobiseja

Neid inimesi ei huvita sinu tunded. Nad mõtlevad vaid iseenda peale. Ootad võimalust sõna sekka öelda, mida aga kunagi ei tule. Lobisejad võivad sulle füüsiliselt nii lähedale tulla, et hingavad peaaegu näkku. Astud sammu tagasi, kuid ta tuleb järgi.

Kuidas end kaitsta: neile ei mõju kehakeeles edastatud vihjed. Pead häält tegema ja vahele segama, kui raske see ka poleks. Kuula paar minutit ning lausu viisakalt: «Ma ei tahaks sind segada, kuid vabanda mind palun – pean nende teistega rääkima,» või kohtumisele, tualetti minema.

Igatahes mõistlikum taktika, kui «jää vait, sa ajad mind hulluks!» Pereliikme puhul ütle: «Oleks tore, kui lubaksid ka minul veidi rääkida, et saaksin vestlusest osa võtta.» Kui kasutad neutraalset tooni, võetakse soovi paremini kuulda.

Draamakuninganna

Neil inimestel on anne väikesed vahejuhtumid draamaks pöörata. Näiteks töötaja, kes alati kontorisse hiljaks jääb. Ühel nädalal on tal gripp ja «peaaegu sureb», järgmisel veetakse ta auto ära – mitmendat korda. Peale selle töötaja kontorist lahkumist, tunneb tööandja end väsinu ja ärakasutatuna.

Kuidas end kaitsta: draamakuninganna puhul tuleb jääda rahulikuks. Tee paar hingetõmmet. See aitab sul pääseda tema näitlemisest. Sea heatahtlikud, kuid kindlad piirid. Näiteks ütle: «Et töökohta alles hoida, pead õigel ajal kohal olema. Mul on väga kahju kõigi sinu äparduste pärast, kuid töö on kõige olulisem.»

Et suhteid parandada ja energiat taastada, võiksid hinnata, kes sinu tutvusringkonnast sulle energiat lisab ja kes seda röövib. Püüa aega veeta armastavate inimestega ning õpi väsitavatega piire seadma. See parandab sinu elukvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles