Nippe lapsele hea uneharjumuse loomiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Eesti unekooli ühingu nõustaja Merit Lilleleht annab Emmede Klubis nõu, mida juba varakult terve perega lapse une heaks teha.

- Juba lapseootel olles võiks perekond välja mõelda oma pere unelaulu ning seda juba kõhubeebile laulda. Unelaulu võib laulda nii ema kui isa.

- «Kodustage» lapsele kaisunukk – kandke kaisunukku vähemalt üks päev oma ihu vastas. See annab lapsele turvatunde ja võimaluse ka voodis olles vanema lähedust tunda.

- Vaadake üle oma pere uneharjumused ning tehke kasvõi väike muudatus ka oma uneharjumustes. Lapsed käituvad meie tegude, mitte sõnade järgi.

- Lisage pere õhturituaalidesse lapsele «helluse tankimine», kus terve pere koguneb igal õhtul enne magamaminekut ühte kokkulepitud kohta (näiteks diivanile, vaibale, tekile). Lülitage televiisor ja arvuti selles toas välja, pange tuled hämaraks. Tehke midagi oma perele omast - muinasjutu lugemine, massaaž, laulmine vms. Helluse tankimine võiks kesta 5-15 minutit. Eesmärgiks on, et võetakse kõik koos aeg maha. See on tähtis ka suurematele lastele. Peale «helluse tankimist» lähevad lapsed magama sinna, kus nad kogu öö magavad.

- Pidage meeles, et isad on väga head lapse uneharjumuste kujundajad ja vajadusel unekooli läbiviijad – leebed, järjekindlad ja turvatunnet sisaldava «käpapuudutusega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles