Kas paljukiidetud Sassy vesi teeb tõesti piha peeneks ja kõhu lamedaks?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Toitumisnõustaja Cynthia Sass avaldas aastaid tagasi maitsestatud vee retsepti, mida naised üle maailma väga hindavad. Ka Eestis ringleb Sassy vee retsept ja seda juuakse agarasti lootuses, et eriline vesi aitab saleneda ja kõhurasvast vabaneda. 

Kuigi Sassy veel võib olla erinevaid variatsioone, on portaali Prevention järgi selle põhiretsept väga lihtne.

Sassy vesi

  • 2 l vett (umbes 8 klaasi)
  • 1 tl värsket riivitud ingverit
  • 1 keskmise suurusega kurk, kooritud ja õhukeselt viilutatud 
  • 1 keskmise suurusega sidrun, õhukeselt viilutatud
  • umbes 12 värsket piparmündilehte

Pane kõik koostisosad vette ja jäta ööks suletud anumaga külmikusse maitsestuma. Valmis vesi joo järgneva päeva jooksul ära.

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Kas see ka mõjub?

Teadliktreening.com autor ja personaaltreener Risto Uuk nendib, et taolisi «imejooke» levib igasuguseid. «Minu meelest on see jook sobiv lihtsalt maitseveena täpselt samamoodi nagu saab restoranides tellida omale lauda kannutäie igasuguste kurkide ja marjadega vett. Restoranid pakuvad siis kogu aeg kaalulangetusvett?»

Kaalulangetuseks on Uuki sõnul vaja tarbida vähem energiat toidust ja kulutada rohkem energiat liikumisega. Seega saaks Sassy vett kaalulangetusveeks nimetada juhul, kui see vesi aitaks tarbida vähem energiat toidust ja/või kulutada rohkem energiat liikumisega.

«Teaduskirjandus suunab selles suunas, et suurema koguse vee tarbimine tõepoolest aitab natuke kaalus alla võtta ja kehakaalu säilitada. Näiteks ühes 2010. aasta eksperimendis ajakirjas Obesity kaotas 12 nädala jooksul enne toidukorda 500 ml vett tarbinud grupp ca 2 kg rohkem kaalu kui teine grupp, kes enne toidukorda nii vett ei tarbinud,» toob Uuk näiteks. «Mõlemad grupid muidugi piirasid ka oma energiatarbimist toidust. Suurema koguse vee tarbimine ilmselt aitab natuke isusid kontrollida ja ajutiselt täiskõhutunnet tekitada, mille tulemusena energiatarbimine veidi langeb.»

Siiski toonitab treener, et sellisel mõjul pole mingit pistmist Sassy veega, vaid lihtsalt tavalise veega. Õnneks pole vaja karta, et Sassy vesi mõjuks kuidagi kahjulikult. «Kirjandus, mida ma lugenud olen, viitab sellele et ca 3 l vett toidust ja vedelikest kokku päeva peale peaks tervele inimesele olemas turvaline. Seega, kui keegi selle või mõne muu vee kaalualandavat toimet liiga optimistlikult ette ei võta, peaks tarbimine turvaline olema.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles