Neli põhjust, miks lülitada välja televiisor ja lugeda oma kallimale raamatut

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Raamatu lugemine võib olla väga intiimne tegevus, mis partnereid sügavamal tasandil lähendab. Püsisuhtes võib tekkida rutiin, mille üle inimesed väga kergesti nurisema kipuvad. Tuled töölt koju, sööd ja vaatad televiisorit. Mida veel võiks kaaslasega õhtuti teha, et üksteise seltskonnas lõõgastuda?

Televiisori vaatamise puhul ei ole asi selles, et me ei taha oma kaaslasega suhelda, vaid meil on vaja hetke, et pärast pikka tööpäeva lõõgastuda. Lindsay Myers kirjutab Verily Magazine’is, kuidas ta leidis võimaluse, et olla oma kaaslasega lähedane ja lõõgastuda samal ajal. Myers arvab, et tema suhtele ei mõjunud televiisor üldse hästi, nad lõpetasid oma kaaslasega rääkimise, norisid üksteise kallal ega olnud altid teineteisele midagi head tegema. Mõistes, mis on juhtunud, otsustasid nad televiisori välja lülitada ja hoopis raamatut lugeda. Uskuge või mitte, aga juba mõne päeva möödudes tunnetasid nad, et midagi on muutunud.

Kusjuures nad lugesid üksteisele raamatuid ette, sellist tüüpi lugemine tõepoolest lähendas neid sügavamal tasandil ja siin on põhjused.

Sellest kiirgab romantikat

Uuringud näitavad, et kaaslase hääl tekitab meis sellise hormooni nagu oksütotsiini tootmise kasvu. See hormoon aitab meil tunda kaaslasega emotsionaalselt ja seksuaalselt seotuna. Lase tal endale raamatut ette lugeda ja su armastus tema vastu peaks reaalset kasvama.  

See suurendab empaatiavõimet

Üksteisele raamatute lugemine suurendab empaatiavõimet ja lähendab kaaslasi. Suurema empaatiavõimega inimesed on teadlikumad oma partneri vajadustest ja oskavad teda paremini lugeda. Raamatute lugemine julgustab sihilikult inimesi diskuteerima, mis tähendab, et kaaslased õpivad teineteist paremini tundma ja annab võimaluse piiluda natukene sügavamale teise hingeellu.

See on suure tähendusega väike heategu

Millal sa tunned, et su kaaslane sind armastab? Kas siis, kui ta viib prügi välja või hoopis siis, kui ta jätab sulle väikese armastuskirja? Inimesed armastavad erinevalt ja kõigil on erinev armastuse keel. Kõige parem oleks ära õppida, mis keelt su partner valdab. Tõenäoliselt talle meeldib sinu häält kuulata ja see on tema jaoks nauditav, mistõttu võib selline väike teene teid palju lähedasemaks muuta. Eriti kui see raamat on tema jaoks oluline, siis ta tahab, et sa seda võimalusel temaga koos kogeks.

See on intiimne

Tavaliselt loetakse raamatuid lastele. Meie vanemad lugesid meile õhtuti muinasjuttu, see rahustas ja tekitas turvatunde. Samamoodi mõjub see su kaaslasele. Ettelugemine võib esialgu tunduda väga ebamugav ja sa tunned ennast natukene haavatavas situatsioonis, aga see muutub ajapikku nauditavaks. Sa võid proovida tekitada huvitavaid hääli, et teda naerma ajada või teha dramaatilisi pause, et hoida pinget, aga see kõik lähendab teid paarina.

Kas sina oled oma kaaslasele raamatut ette lugenud? Vali õhtuks sobiv teos ja proovi, mina usun küll, et see võib toimida! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles