Viis vanusest sõltumatut põhjust, miks sul tekivad kortsud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kurrud ja kortsukesed käivad vananemisega paratamatult kaasas, ometi on mõne näol aja kulgemine selgemini nähtav kui teistel. Ühelt poolt mõjutavad vananemismärkide ilmnemist kindlasti geenid, kuid on ka elustiilivalikuid, mis noorust ei hoia. 

Prevention nimetab viis peamist pattu, mis kiirendavad kortsude teket ja rikuvad välimust. Kunagi pole hilja oma elustiili muuta ja elada tervislikumalt. 

Su näokreemist puudub oluline komponent

«90 protsenti nähtavatest vananemismärkidest tulenevad kaitsmata kokkupuutest ultraviolettkiirgusega,» ütleb dermatoloog Mona Gohara, kelle sõnul kasutatakse enamasti päikesekaitsekreemi ainult kuuma suvepäikese kätte minnes ja muul ajal unustatakse see sootuks. «Seda on vaja ka mujal kui ainult basseini või mere ääres. UV-kiirgus rikub nahka ka niisama õues olles ja isegi autoga sõites.» Kuigi igapäevased väikesed kokkupuuted päevavalgusega ville ja päikesepõletust ei tekita, jätavad need nahale siiski oma märgi ja kiirendavad vananemisprotsessi. Lihtne lahendus: kasuta näokreemi, milles on päikesekaitse juba sees.

Sa sööd väga tihti makarone

Suhkur ei paisuta ainult vöökohta, vaid teeb ka jumele liiga. «Nahk on suur organ ja suhkur mõjub halvasti kõikidele organitele,» nendib Gohara. Nii suhkur kui kõik väga süsivesikurikkad ja kõrge glükeemilise indeksiga toidud soodustavad nahapõletikke ja glükeerimist, mille tagajärjel kollageen ja elastiin nahas nõrgenevad. Seega veel üks põhjus, miks eelistada tavalistele makaronidele ja valgele saiale täisteratooteid.

Sa elad kesklinnas

Saastunud õhk rikub kopse ja ka nahka. Uuringud on näidanud, et inimestel, kes hingavad sisse palju tahma, heitgaase ja teisi keskkonna saastaineid, tekivad pigmendilaigud ja sügavad kortsud varem kui maainimestel. Elukohta kergelt muuta ei saa, aga abiks tuleb antioksüdantide rikka toidu söömine. Selleks on näiteks värsked marjad, rasvane kala ja rohelised lehtköögiviljad. Nahahooldustoodetena võiks eelistada antioksüdante sisaldavaid seerumeid, milles on C-vitamiini.

Sa vaatad hommikutundideni telerit

Pidev unepuudus mõjub tervisele halvasti mitmel moel, sest suurendab organismis stressihormooni kortisooli osakaalu, mis kiirendab vananemisprotsesse. Nahk ka taastub ja uueneb magamise ajal, mistõttu on korralik ööuni naha seisukohast hädavajalik. 

Sa suitsetad

Kui südamehaiguste ja vähi oht pole piisavalt hirmutav, siis ehk aitab sul suitsetamisest loobuda fakt, et see teeb su naha koledaks? Sigaretisõltuvus rikub nahka nii seest kui väljast. «Füüsiliselt tekitab kortse huulte prunti ajamine suitsu tõmmates. Lisaks rikuvad kemikaalid nahka - nahatoon muutub hallikaks ja nahk läheb krimpsu,» lisab Gohara. Tõmba vananemisele pidurit ja jäta suitsetamine maha. Tänu sellele vaatab sulle juba peagi peeglist vastu noorema välimusega inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles