Maasikas kohtub sealihaga

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske salat sealiha ja maasikakastmega.
Värske salat sealiha ja maasikakastmega. Foto: Raul Mee

Varsti vahetavad Eesti peenramaadel küpsenud maasikad kaugemate maade sugulased välja. Rahvusooper Estonia peakokk Kalvi Sedrik ei pelga kombineerida maasikaid sealihaga ega lisada maasikatordi biskviidile spinatit.  

Hiiumaalt pärit Kalvi Sedrik mäletab, et ennekõike läksid tema lapsepõlves maasikad talviseks moosivaruks. Värskeid sai samuti, kuid vähem. Igatahes maasikaid piima ja natukese suhkruga, paljudele lapsepõlvesuvedest tuttavat magusrooga, söödi üürikesel maasikaajal temagi kodus. Nüüd lähevad tal Hiiumaa suvekodus nii koduaia- kui ka metsmaasikad kõige tihedamini hoopis smuuti sisse – kui kannmikser olemas, on see hea kiire suvilatoit, ütleb rahvusooperi peakokk. Tema viimaste aegade avastus on aga hoopis tasahilju Eesti aedadesse levinud maasikavaarikas, ütlemata mahlase ja mõnusa, pisut vaarika poole kalduva maitsega mari. Siiski, see saab küpseks alles augusti teisel poolel.

Estonia maja köögis kulub peakokal maasikaid kõige rohkem maasika- ja marjatortidele. Neid tehakse seal ürituste ja teatri kohvikute tarvis aastas tervelt tonni jagu. «Maasikad ja muud marjad, biskviitpõhi, kohupiim ja vahukoor koos, see on eestlaste lemmikmaitse,» teab Kalvi. Võid ju välja mõelda igasuguseid kokanduslikke vigureid, kuid lõpuks läheb ikka see kooslus esimesena käiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles