Tea, millest hoiduda: kõige halvemad harjutused haigele seljale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Trenni tehes tuleb alati silmas pidada vigastuste ohtu ja leida mooduseid, kuidas neid vältida. Üks levinumaid muresid naistel on seljavalu, mis piinab enam väikelaste emasid. 

Selleks, et trenni tehes selga säästa, toob Pure Wow välja kuus trenni või harjutust, millest peaks mõneks ajaks hoiduma.

Istessetõusud

Ühed populaarsemad kõhulihasteharjutused võivad seljavalu korral teha rohkem kahju kui kasu. Istessetõusud kaasavad kõigest 20 protsenti kõhulihastest, aga avaldavad lülivaheketastele mõttetult suurt survet. See võib põhjustada seljavalu ka neile, kel seda varem ei olnud. 

Kükid

Kükid sobivad suurepäraselt jalgade ja tuharalihaste tugevdamiseks, kuid need eeldavad väga korrektset tehnikat. Kui sa oled algaja ja sul on probleeme seljaga, võivad kükid põhjustada palju probleeme. Seni, kuni selg valutab ja kogenud treener pole su asendit kükkide ajal üle vaadanud, vali midagi ohutumat.

Poks

Poks on lõbus ja stressi maandav treening, kuid ei sobi hästi seljaprobleemidega inimesele, sest eeldab väga järske ülakehapöördeid. Kui pead poksima, siis jälgi, et kaasaksid löökide ajal alati oma kõhulihased, mis selga toetavad.

Jooksmine

Kurb küll, aga ka jooksmine pole haigele seljale hea sport. Kestev stressiseisund ja korduvad põrutused teevad seljale liiga ja võivad põhjustada valu ka neile, kel varem pole seljaga probleeme olnud. Kui vajad kardiotreeningut, siis eelista näiteks spinningut ja ujumist, mis säästavad liigeseid.

Hüppenööriga hüppamine

Nii nagu kükid on ka hüppenööriga hüppamine kaloripõletuseks väga efektiivne. Kahjuks on see liigestele väga koormav ja soodustab selja- või ka põlvevalu teket. Kui tahad treenida jõudu ja vastupidavust, vali midagi muud, näiteks sõudmine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles