Kaheksa fakti massaaži kohta, mida sa varem ei uskunud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Lõõgastav massaaž kuluks ära kohe praegu, eks ole? Kellele ei meeldiks tunnikeseks end argimuredest välja lülitada ja vabaneda kehasse kogunenud pingetest? Ilmselt väga vähestele. 

Massaaž parandab füüsilist liikuvust, leevendab valu ja vähendab vereringes stressihormoonide kontsentratsiooni. Ka on tõestatud, et see võib soodustada ajus heaoluhormoonide dopamiini ja serotoniini tootmist, tugevdada immuunsust ja parandada une kvaliteeti. Seetõttu ei peaks massaaž olema vaid harva kätte saadav nauding, vaid regulaarne turgutus, mis kuulub tervisliku elustiili juurde, kirjutab Greatist. 

Kahjuks levib massaaži kohta mitmesuguseid eksiarvamusi, mis võivad paljusid sellest naudingust eemale peletada. Vii end faktidega kurssi ja avarda oma silmaringi. 

  1. Massaaž on on palju enamat kui lihtsalt lõõgastus. Jah, kindlasti on massööri üks eesmärkidest rahustada nii su keha kui vaimu, kuid peale rahuseisundi saavutamise ja närvisüsteemi lõõgastamise on selle eesmärgiks ka nii-öelda lihaste kevadpuhastus. «Kui lihased on väsinud, haaravad need toestuseks kinni teistest lihastest. Pikema aja jooksul need nii-öelda kleepuvad kokku, lähevad jäigaks ja kaotavad oma liikuvuse,» selgitab massaažiõpetaja Wil Lewis.  Massöör mudib sõlmed lahti ja isoleerib lihased, mis suurendab nende liikumisvõimet. Tänu sellele tunnedki pärast korralikku massaaži, nagu keha oleks köidikutest vabaks lastud. 
  2. Massaaž ei pea olema valus. Arvestades seda, et mõnikord võib see teenus olla päris kulukas, on neid, kes tahavad tunda kindlaid «tulemusi» ja arvavad, et valu on hea massaaži tunnus. Massaaži ajal valust hammaste krigistamine lisab kehale vaid pinget juurde ja teeb lihased jäigemaks, mitte ei aita neid lõõgastada. Kõige parem on lihastele mõõdukas surve, mis aitab neil avaneda, pehmeneda ja eralduda. Massaaži eesmärk ei ole lihaskiudusid kahjustada, tekitada sinikaid ja lisastressi.
  3. Massaaži nautimiseks ei pea olema lihaspingeid või -valu. Kuna enamasti peetakse massaaži luksuslikuks hellituseks, püsib arvamus, et seda peaks endale lubama vaid siis, kui on konkreetne vajadus. Tegelikult võiks see regulaarse lihashooldusena kuuluda iga inimese ellu. Selleks, et minna massaaži, ei pea ootama, et keha hakkaks valutama ja muutuks nii kangeks, et ei kannata pead keerata. Massaaž aitab probleeme ennetada nii aktiivse elustiiliga tervisesportlasel kui istuva elustiiliga kontoritöötajal. Kui haigusi ja terviseprobleeme ei esine, võiks massaažis käia korra kuus või iga kahe nädala tagant. 
  4. Massaaž ei pea olema kallis. Spaahooldusena võib see tõesti olla väga kulukas, kuid on ka soodsamaid võimalusi. Mõned ettevõtted katvad massaažikulud töötajatele, kelle töötingimused rikuvad tervist. Uuri selliseid võimalusi kindlasti oma tööandjalt. Ka võib leida soodsamaid teenusepakkujaid ja massaažikooli õpilasi, kes ei küsi massaaži eest hingehinda. 
  5. Eelnev «soojendus» ei ole hea mõte. Mõni võib arvata, et pokaalike veini aitab tal kergemini võõra inimese käte all lõõgastuda. On isegi spaasid, kus pakutakse klientidele alkoholi. Tegelikult on see väga halb mõte, sest massaaž kiirendab vereringet ja alkohol hakkab selle mõjul väga kiiresti ja tugevasti pähe. Ja kuna keha ka filtreerib alkoholi kiiremini, ei hakka sul alkoholivines mitte mõnus, vaid hoopis paha. 
  6. Sa ei pea pikutama vaikides. Võib-olla soovid silma looja lasta ja niisama pikutada, aga sa võid ka vabalt oma massööriga juttu ajada. Eriti oluline on oma suu lahti teha, kui on vaja juhendada, kui palju survet ta peaks avaldama või kui sul on valus. Massöör ei ole telepaat ja kui ta ei saa mingit tagasisidet, on tal väga raske ennustada, kuidas klient end tegelikult tunneb. 
  7. Sa ei ole ebard, kui tunned, et erutud. Lihaste stimuleerimine, lõõgastumine ja massaaži üldine nauding võivad mõnikord mõjuda pisut erutavalt. Ära karda, et see juhtuks ainult sinuga või oleks kuidagi imelik. Tegelikult on see loomulik reaktsioon, kuid see muidugi ei tähenda, et sul oleks õigus massöörilt midagi selles suhtes oodata. Hoia oma mõtted endale ja naudi olukorda. 
  8. Massaaž ei tee sind haigeks, kuigi sa võid end nii tunda. Kuna massaažiga vallanduvad vabad radikaalid, mis on kogunenud lihassõlmedesse, tunnevad mõned inimesed end päev või paar pärast massaaži justkui põdurana. Pingete ja toksiinide vallandumisel peab immuunsüsteem nendega hakkama saama. Kui tunned end väga ebamugavalt, võta aspiriini või ibuprofeeni. 

Massaaž on ihule ja hingele nii mitmekülgselt kasulik, et seda ei peaks pidama liigseks luksuseks ja enda hellitamiseks. Säästa ja naudi seda nii tihti kui saad, sest ka üks massaaž kuus kaalub selle hinna mitmekordselt üles. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles