Vaata, kas sind võib tabada ärevushäire

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimus näitas, et naised põevad ärevushäiret peaaegu kaks korda suurema tõenäosusega kui mehed.

Ärevushäiret iseloomustab ülemäärane muretsemine, hirm ning komme vältida olukordi, mis võivad stressi ja ärevust tekitada (nt seltskondlikud üritused). Lisaks sellele, et ärevushäiret esineb rohkem naiste seas, tegid teadlased kindlaks ka selle, et kõige tõenäolisemalt kimbutab see alla 35-aastaseid inimesi, kirjutab Huff Post. 

Teadlaste hinnangul põeb neli inimest sajast ärevushäiret ja see on üks kõige enam levinud vaimse tervise häireid. Cambridge'i ülikooli teadlane Olivia Remes sõnas, et ärevushäire võib elu väga ebameeldivaks muuta ja spetsialistid peavad mõistma, et see probleem on väga laialt levinud. Samuti on tema hinnangul hea teada, millised inimesed moodustavad kõige suurema riskigrupi.

«Andmeid kogudes me leidsime, et seda häiret võib esineda igas vanuses inimestel, ent naised ja noored inimesed moodustavad kahtlemata suurima rühma. Samuti mõjutab ärevushäire neid, kel on mõni krooniline haigus ja see koormab neid veelgi enam,» ütles Remes.

Uurimus paljastas ka selle, et kõige enam põevad ärevushäiret Lääne-Euroopas ja Põhja-Ameerikas elavad inimesed. Kusjuures Põhja-Ameerikas on ärevushäirega inimesi kõige rohkem maailmas (kaheksa inimest sajast).

Kõige vähem ärevushäirega inimesi elab Ida-Aasias, kus see ebameeldiv terviseprobleem kimbutab vähem kui kolme inimest sajast. 

Teadlased loodavad, et konkreetsete riskigruppide tuvastamisega saavad nad hakata inimestele ka paremat ravi pakkuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles