Kuidas töökohta ohustamata haigena koju jääda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nüüdisajal on vähe neid, kes töölt vaba päeva võtaksid, isegi kui neil on gripp, palavik või põskkoopapõletik. Majanduslanguse ja koondamiskartuse tõttu tulevad töötajad enamasti kontorisse, kui nad just surmasuus pole.

Inimene, kes haigusest hoolimata tööle läheb, võib end küll kangelaslikult tunda, kuid kahjustab tegelikult ettevõtet, kuna pisikupilves kolleegide sekka ilmumine seab ohtu teised, kirjutas Health.com.

«Alati peab kaaluma riske ja tulu,» ütles New Islandi Bethpage'i haigla tegevjuht Aaron E. Glatt. New Yorgis praktiseeriv doktor Glatt soovitas endalt küsida, mida head tööle minek annab. Kui kontorisse minemine pole hädavajalik ning tead, et sa ei suuda produktiivne olla, siis jää koju.

Doktor Glatti sõnul peaksid inimesed, kes köhivad ja aevastavad - õhu kaudu edasi kanduvad haiguse sümptomid – igal juhul koju jääma nagu ka kõik lahtise haavaga isikud või need, kes ei suuda isikliku hügieeni eest hoolitseda. «Me peame teadma, et ei hoolitse vaid enda, vaid ka teiste tervise eest,» rõhutas ta.

Kui sa ka nakkav ei ole, peaksid siiski kaaluma koju jäämist, kui pidevad peavalud või tugev palavikualandaja on sind uimaseks teinud. Kui sümptomid mõjutavad sinu tulemusi – näiteks hõlmab töö autojuhtimist, masinatega töötamist või nõudlike klientidega jagelemist – on parem kodus püsida.

Kuidas koju jäämisest teatada?

Ära tunne süümepiinu, kui otsustad koju jääda. Kui oled halvas seisus, siis teed nii endale, ülemusele kui kolleegidele tööpäeva vahelejätmisega teene. Pealegi pole sa kõiki pakutud haiguspäevi arvatavasti välja võtnudki.

Kui muretsed, et ülemus või kaastöötajad võivad arvata, et teeskled, tee järgnevat:

  • Räägi ülemuse või juhendajaga telefonitsi – ära saada e-maili – võimalikult varakult.
  • Kindlasti vabanda ebamugavuste pärast.
  • Hoia kõne lühida ja sisukana – ülemusel pole vaja kõiki üksikasju teada.
  • Ära kasuta teeseldud köhatusi ega räägi tualetipoti kohal kummardades – pole vaja üle pakkuda.
  • Mida rohkem puudud esmaspäeviti ja reedeti, seda kahtlasem tundub.

Teesklejad

Ükskõik kui kohusetundlik ka oled, valmistu ülemuse mõningaseks (normaalseks) skeptilisuseks. Ta on ilmselt kuulnud kõiki võimalikke vabandusi. CareerBuilder.com poolt läbi viidud uuringust 6800 töötajaga selgus, et kolmandik neist on võtnud vaba päeva, kui tegelikult oldi terved.

Uuringu järgi kasutatakse samu viletsaid vabandusi: «Annetasin liiga palju verd.» «Ennustaja soovitas koju jääda.» «Soodapurk kukkus külmkapilt alla ja vigastas varvast.»

Vaba päeva võtmist põhjendas 30 protsenti uuringus osalenutest puhkuse vajamisega, 22 protsenti tahtsid välja magada, 14 protsendil oli vaja isliklike asjadega tegeleda ning 9 protsenti soovisid koosolekust pääseda või hilinenud projekti jaoks lisaaega võita. Lõviosa neist – 34 protsenti – ei tahtnud lihtsalt kohale minna.

Enamasti ei küsi su ülemus arvatavasti üksikasjade kohta. 3300 tööandjaga uuring näitas, et suurem osa neist ei küsinud miks töötaja kohal polnud. 31 protsendi sõnul kontrollisid nad aga töötajaid, kes haigusest teatasid.

Et vältida tööd ohustava valega vahele jäämist, oleks kõige targem haigusest teatada vaid haigena. Kui sa haige pole, siis väldi vähemalt viletsaid vabandusi. Kui sinu ennustaja soovitab sul koju jääda, siis oleks parem seda teavet ülemusega mitte jagada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles