Kümme põhjust, miks alasti magamine mõjub tervisele hästi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs tehtud küsitlused on näidanud, et kõigest kaheksa protsenti ameeriklastest magab täiesti alasti, kuigi on kindlaks tehtud, et alasti magamine on tervisele kasulik. 

Lifehack otsustas seda muuta ja tõi välja kümme põhjust, miks mõjub alasti magamine hästi.

1. Austraalia teadlased tegid kindlaks, et kehatemperatuur peab veidi langema selleks, et saaksid normaalselt uinuda. Kui su kehal on liiga palav, siis on raske magama jääda ja sa võid kannatada unepuuduse käes.

2. Uuringud on tõestanud, et mida madalam on kehatemperatuur, seda kauem on inimene võimeline magama. Samuti mõjutab see unestaadiume: madalam temperatuur võimaldab inimesel kauem sügavas unes olla.

3. Keha jahtub öö jooksul ja tänu sellele langeb ka stressihormooni ehk kortisooli tase. Kui sügava une staadium kestab umbes neli tundi (nt kell 22-2), siis selle aja jooksul langeb kortisooli tase võimalikult madalale, kuid pärast selle staadiumi lõppu hakkavad näärmed taas kortisooli aktiivsemalt tootma, et valmistada keha ette järgmiseks päevaks. Kui sa ei saa piisavalt magada, siis on kortisooli tase ebatavaliselt kõrge, mis omakorda suurendab söögiisu ja sa sööd päeva jooksul rohkem. Teisisõnu võib öelda, et kui magad alasti ja saad korralikult välja puhata, siis ei ohusta sind ka lisakilod.

4. Tupp on soe ja niiske kehaosa, mistõttu on see ideaalne paik bakteritele. Kui sa aga magad alasti ja lased tupel «hingata», siis pole ohtu, et privaatses piirkonnas on palju baktereid või et seal võiks tekkida põletik. Ka meeste suguelunditele mõjub alasti magamine hästi, sest kui munandites on madal temperatuur, siis on ka sperma parema kvaliteediga.

5. Magamise ajal vallanduvad kehas kasvuhormoonid ja melatoniin, mis on vajalikud vananemisvastased hormoonid. Mida rohkem sa magad, seda rohkem su keha neid hormoone toodab. 

6. Kui sa ei maga üksinda, siis tasuks ka partnerile rääkida, miks võiksite mõlemad magada alasti. Alasti kehade kontakt suurendab kehas armuhormooni ehk oksütotsiini tootmist. Lisaks sellele suurendab alasti magamine tõenäosust, et teete kallimaga teki all midagi nauditavat.

7. Kui nahk saab magamise ajal «hingata», siis esineb sul vähem nahapõletikke. Eriti tähtis on see jalgadele, kaenlaaukudele ja suguelunditele.

8. Erinevad eksperdid on väitnud, et mida rohkem on inimene alasti, seda mugavamalt ta end omas nahas tunneb. Mida mugavalt sa end tunned, seda enesekindlamaks sa muutud. See muudab sind omakorda õnnelikumaks ja teiste silmis ka atraktiivsemaks. 

9. Uuringud on näidanud, et jahedamas ruumis magamine mõjub hästi ainevahetusele, alandab veresuhkru taset ja aitab ennetada II tüüpi diabeedi teket. Teadlased on täheldanud, et kui inimene magab alasti, siis vabaneb keha kõigest paari nädalaga ebatervislikust rasvast ja inimese tervislik seisund paraneb.

10. Kui sind ei ahista erinevad riided ja riiete õmblused, siis saab veri kehas paremini ringi liikuda. See mõjub hästi südamele, lihastele ja arteritele ning hapnikurikas veri pääseb paremini jäsemetesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles