Seitse nippi, kuidas kahekümnendates säästmisega alustada

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Me kõik soovime, et oleksime raha säästmisega alustanud pigem varem kui hiljem. Tudengina on niigi väikese eelarve juures väga raske midagi kõrvale panna, aga hiljemalt pärast ülikooli võiks tõsisemalt oma finantsasjadesse suhtuma hakata ja reaalse eelarve kirja panna.

Verily Magazine tõi välja seitse asja, mida võiks kahekümnendates rahast teada. 

1. Pane igast palgast väike osa kõrvale

Mary Claire, kunstiõpetaja muuseumis, alustas säästmisega nii, et pani iga kuu natukene oma sissetulekust kõrvale. «Oleksin ma varem teadnud, et raha kasvab nii kiiresti, kui ma igast palgast natuke kõrvale panen», ütleb Mary. Pannes kõrvale näiteks 75 eurot iga kuu, teeb see 1800 eurot kahe aasta peale. Tõstes selle 100 euro peale kuus on mul kolme aasta pärast 3600 eurot. Unistuste puhkus, siit ma tulen!

2. Eelarve aitab sul raha nautida

«Ma mõistsin, et sõpradega väljas söömises ei ole tegelikult mitte midagi halba,» räägib Taryn. Majandamise juures teab ta, kui suure osa vabast rahast saab ja tahab ta selle peale kulutada. «Nendel nädalatel, kui me ei käi toidupoes, läheb meil kuskil kolm korda rohkem raha lõunate ja õhtusöökide peale kui muidu. Lisaks tunneme nädala lõpus, et oleme väga ebatervislikult toitunud,» lisab Taryn.

3. Vali oma elukoht hoolega

Esimene palk tundub olevat küllalt suur, et lubada endale paremat eluviisi, eriti pärast ülikooliaastaid. Kahjuks ei mõtle me kohe alguses selle peale, et lisaks üürile tuleb maksta, kommunaalmakse, lisaks autole kindlustust jne.

Finantsnõuandeid läbiv standard on, et 30 protsenti sissetulekust võiks minna eluasemele. Tihti kulutavad inimesed palju rohkem. Finantsguru Dave Ramsey selgitab, et koht, kus sa elad ei tohi olla koormaks kaelas. See peab vastama sinu sissetulekule ja elustandardile.

4. Otsi mentor või asjatundja

Rääkides oma eakaaslastega jääb mulje nagu sa oleksid ainuke, kes ei saa oma rahaasjadega hakkama. Tekib küsimus, kuidas nad saavad omale iga päev latet lubada või reise Euroopasse? Selliseid pilte on ju terve Instagram täis.

Hakates sõpradega rääkima saad aru, et nad on tegelikult samas olukorras ja teevad enamik oste emotsiooni ajendil. Võid proovida küsida häid nippe oma vanematelt ja sõpradelt, kuidas nemad rahaasjadega hakkama saavad. Räägi finantsnõustajaga või mõne asjatundjaga, kuidas sa saaksid omale mõistliku eelarve koostada, et kunagi kodu osta või unistuste reisile minna. Mida iganes sa teed, ära ignoreeri oma finantsseisu. See ei ole kunagi hea valik.

5. Su eelarve peab vastama su vajadustele

Mõtle läbi, mis on sinu jaoks olulised asjad ja mille peale oled sa valmis rohkem kulutama ning millest loobuma. «Minu jaoks on oluline süüa head toitu, see tähendab, et ma kulutan rohkem toidule. Televiisori vaatamine ei ole minu jaoks prioriteet, mistõttu ei ole mul suurt kanalitepaketti ega Netflixi,» selgitab Liz. Sa võid avastada, et kulutad millegi peale liiga palju, kuigi sa seda tegelikult ei vaja.

6. Leia enda jaoks sobiv süsteem

Rääkides sõpradega, mõistad, et igal ühel oma eriline viis, kuidas nad oma rahaasju majandavad, see sõltub nende iseloomust. Katie ütles, et tema jaoks töötavad lihtsad reeglid. Näiteks ei osta ta kunagi kohvikust kohvi, välja arvatud siis, kui ta on kellegagi koos, et seda nautida. Teine reegel, mis Katie'le sobib on see, et ta käib nädalas ainult ühe korra poes. Kui keset nädalat peaks midagi otsa lõppema, siis ta ootab lihtsalt uue nädalani.

Eelarvega harjumine võtab kindlasti aega, aga see on võimalus reaalselt näha, kuhu su raha läheb ja mille peale sa kulutad.

7. Eelarve pidamine tasub ennast ära

Hoolimata sellest, mis on su perekonnaseis või palk, siis eelarvet peaks pidama igaüks. Sa oled oma raha peremees ja juhid, kuhu see läheb. Säästmine ja eelarve koostamine on väga oluline ning sellega peaks alustama kohe. Mõne aasta möödudes on sul võimalik oma töö vilju nautida, näiteks osta uus kodu või minna unistuste puhkusereisile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles