Ära jää poissmeheks! Abielus mehed on edukamad (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tänapäeval peetakse abielu sageli lihtsalt paberiks, mis midagi ei tähenda ning aina enam noori lükkab abiellumist edasi või ei kipu üldse pulmitama. Mehed on sageli kooselu registreerimise vastu ning eelistavad oodata, kuni nad teenivad piisavalt, kuid tuleb välja, et nad peaksid talitama just vastupidi.

The Washington Post on kokkuvõtte teinud mitmest uuringust, mis on keskendunud just sellele, et teada saada, kuidas mõjutab abielu kui selline meeste elu, edu ja tervist. Samuti on uurijad jõudnud järeldusele, et võib märgata teatud põhjuslikke seoseid. Samas ei ole asi nii lihtne, et võiks öelda: naiste töö on muuta mehed paremaks. Asi on palju komplekssem ja keerukam.

Siin on aga neli viisi, kuidas uurijate sõnul abielu mehi mõjutab.

  1. Pärast abiellumist omandavad mehed uue identiteedi. Sotsioloog Steven Nock usub, et abielu on üks viimaseid riitusi, millega lõpuks saab poisist mees. Ta on leidnud, et abielus mehed võtavad omaks uue identiteedi ja staatuse: neist saab «perepea», kes suhtub oma rolli vastutustundlikumalt kui varem. Nad leiavad maailmas enda jaoks justkui uue koha, arvab Nock.
  2. Abielumehed on motiveeritumad rohkem teenima. Sotsioloog Elizabeth Gorman arvab, et abielumehed hindavad hästitasustatud töökohti oma vallalistest kaaslastest märksa enam ning see on ka põhjus, miks nii paljud uuringud näitavad, et meeste töötundide arv pärast abiellumist suureneb ning lahutades väheneb. See on ka põhjuseks, miks abielumehed väiksema tõenäosusega töölt ära tulevad, enne kui neil on uus töökoht valmis vaadatud. Samuti vallandatakse neid väiksema tõenäosusega.
  3. Abielumeestele on naised nõu ja jõuga abiks. Kuigi selle kohta on vähem uuringuid, arvavad nii mõnedki asjatundjad, et meeste töötundide arvu suurenemise taga on just naiste toetus. Seda arvamust toetab vähemalt üks uuring, mille järgi mehed, kellel on kõrgharitud naised, teenivad rohkem (hoolimata sellest, kas neil on endal hea haridus või ei).
  4. Tööandjad eelistavad abielumehi, kel on lapsed. On tõendeid, et tööandjad eelistavad edutada lastega abielumehi, selle asemel, et valida ametikõrgenduseks lastetuid mehi või emasid. Abielumehi nähakse vastutustundlike ja pühendunud töötajatena ning neil on ametialaselt rohkem võimalusi. Selline eelistamine ja stereotüpiseerimine on arenenud ühiskondades keelatud, kuid ometi aitab see selgitada, miks abielumehed rohkem teenivad.

Samas ei tule enam abielumeeste edu nii palju naiste arvelt, kui see tuli varem. Hiljutine uuring näitab, et lastega abielunaised ei ole enam nii halvas seisus ning kõige kehvemini läheb hoopis naistel, kes pole kunagi abiellunud. Selle selgituseks võib olla tõsiasi, et üksikemadel on raskem leida toetust laste kasvatamise ja tööga ühendamise jaoks, samas kui abielunaistel on selles osas parem tagala.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles