Kuus põhjust, miks nutmine mõjub tervisele hästi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nutmist seostatakse tavaliselt kurva meeleolu või vihaga, vahel ka rõõmuga, kui silmi valguvad rõõmupisarad. Tegelikult ei pruugi nutmine tingimata olla seotud erinevate emotsioonidega ja nutmine võib tervisele lausa hästi mõjuda.

Pole kahtlustki, et naised nutavad rohkem kui mehed. Teadlased on koguni täpsed arvud kindlaks teinud: kui naine nutab keskmiselt 47 korda aastas, siis mees nutab vaid seitse korda aastas. Aga kui uskuda allpool olevaid põhjuseid, siis peaksime me kõik seda rohkem tegema, kirjutab Good Housekeeping.

1. Nutmine leevendab stressi ja pingeid

Nutmine võib olla väga kergendav. See aitab vähendada ärevust, stressi ja pingeid. Mida kauem me emotsioone endas hoiame, seda tõenäolisem on, et ühel hetkel need n-ö keevad üle. Uuringud on tõestanud, et 88,8 protsenti inimestest tunneb end pärast nutmist paremini ja vaid 8,4 protsenti inimestest tunneb end halvemini.

2. Nutmine teeb õnnelikumaks

Kui sa oled kurb, siis on nutmine väga oluline, sest see võimaldab sul tundeid sügavuti kogeda. Tänu sellele oskad sa rõõmutunnet rohkem hinnata. Kui tunned, et olemine on muutunud raskeks, luba endal nutta ja seda tunnet kogeda. Tea, et see tunne läheb ühel hetkel üle ja asendub rõõmuga.

3. Nutmine viib kehast mürkaineid välja

Nagu teisedki kehavedelikud, viib ka nutmine kehast mürkaineid välja. Pisarate abil pääsevad kehast välja kõik need mürgised ained, mis on kogunenud emotsionaalse stressi ajal.

4. Nutmine võib ka nina puhastada

Kui su nina on viimasel ajal kinni olnud, siis võib nutmisest kasu olla. Pisarad liiguvad ka läbi nina ja puutuvad kokku ninas oleva limaga, muutes seda vedelamaks ja lõpuks väljutades lima kehast. 

5. Nutmine alandab vererõhku

Uuringud on näidanud, et nutmine võib aidata vererõhku alandada ja aeglustab ka südametööd. Seda efekti täheldati inimeste puhul, kes olid käinud teraapias ja seal palju nutnud.

6. Nutmine puhastab silmi

Silmad vajavad pidevat niisutust, et nad saaksid end kaitsta tolmu ja bakterite eest. Kui silma satub mingi võõrkeha, muutuvad silmad kiirelt vesiseks ja tekivad pisarad, mis loodetavasti viivad võõrkeha silmast välja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles