Kuus nõuannet, kuidas armukadedusest üle saada

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Armukadedus on kole emotsioon, mis võib käest minna ja kogu terve mõistuse viia. Kuidas armukadedusega hakkama saada, nii et see elu ja suhteid ei varjutaks?

Aaron Surtees on kliiniline hüpnoterapeut, kes teab, et armukadedus on suhetes üks levinumaid probleeme. Tõsisematel juhtudel võib see endaga kaasa tuua hävitavaid ärevuse-, paanika- ja vihahoogusid, mis võivad ka füüsiliselt väljenduda, näiteks iivelduse ja värisemisega.

Armukadedust põhjustab teatud negatiivne situatsioon ning sellele reageerides kinnistub see käitumine ka su ajus, mis tähendab, et aja edenedes muutub armukadetsemine aina tavalisemaks ja eskaleerub. Surtees annab Female Firsti vahendusel nõu, kuidas seda vältida.

  1. Tee kindlaks, mis on su armukadedushoo «päästik». Et armukadedusega hakkama saada, on kõige olulisem mõista, mis seda põhjustab. Näiteks võib päästikuks olla see, kui su partner veedab aega sõpradega, keda sa ei tunne ning mistõttu tunned sina end kõrvalejäetuna ning hakkad partnerit kahtlustama.
  2. Võta aeg maha. Kui sa oled kord juba pihta saanud, mis sinus negatiivseid tundeid ja mõtteid põhjustab, on palju kergem end situatsioonist eemaldada ja aeg maha võtta. Keskendu oma hingamisele, et olukord kontrolli alla saada ja joo klaasike külma vett.
  3. Aktsepteeri olukorda ja tegele sellega. Aja mahavõtmine on oluline, et sa saaksid taas oma mõtted positiivsematele radadele suunata. Ära püüa armukadedustundega võidelda, aktsepteeri, et sa koged neid tundeid ning püüa neile otsa vaadata. On parem emotsioon läbi elada ja lasta sel minna kui sellega võidelda – nii läheb sul topelt kaua aega, et seda unustada.
  4. Tegele sellega, kuidas sa armukadedusest mõtled. Nüüd, kui sa tunnistad oma tundeid, saad sa nendega ka tegelema asuda. Üks tehnika, mida Surtees oma patsientidele soovitab, on visualiseerimine, ning see on osutunud ääretult tõhusaks. Surtees soovitab kujutleda, et armukadedus on suur tume pilv su peas, mida sa sisse hingates oma südamesse, kõhtu ja rinda tõmbad. Seejärel kujutle, et sa surud selle tunde hoopis kätesse ning kui see pilv on kätes, kasutad sa uuesti hingamist, et kogu negatiivne pilvetunne kätest välja suruda: sa justkui lükkad need tunded eemale ja lased armukadedusel minna.
  5. Võta olukorra üle kontroll. Järgmine samm, pärast seda, kui sa oled tunded «minema saatnud», on olukorra üle kontrolli võtmine. Jää rahulikuks, keskendu oma hingamisele ning mõtle selge peaga, kuidas sa kavatsed oma päästikutele reageerida. Nii et kui sa oled võtmas partneri telefoni, et tema sõnumeid lugeda, on sul võimalus aru saada, mis on sinu teo võimalikud tagajärjed ning ehk pole nuhkimine parim viis, kuidas armukadedustundega hakkama saada – lõppeks toob see käitumine kaasa usalduse kaotuse ning see mõjub suhtele juba hävitavalt. Selle asemel vali teadlikult teine tee, kus sa räägid partneriga avatult oma tunnetest.
  6. Lülita hingamistehnikad oma päevarutiini. Surtees julgustab alati oma patsiente päevas vähemalt kolm minutit oma hingamisele ja hetkes olemisele keskenduma. Võta aega ning hinga nina kaudu sisse, suu kaudu välja ning seda tehes mõtle ainult käesolevale tegevusele. Nii lõõgastuvad su keha kui meel, sa harjud hingamistehnikaga ning sul on lihtsam seda kriisisituatsioonis kasutusele võtta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles