Rait Kapp: deitimise algõpetus (2)

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Deitimine ehk kohtingutel käimine on mingis eluperioodis olulise tähtsusega. Kohtuda erinevate inimestega, potentsiaalsete kandidaatidega lähisuhte alustamiseks või lihtsalt uute tutvuste leidmise eesmärgil. Igatahes on see väga põnev ettevõtmine, mis vajab mõningat ettevalmistust. Kellel tuleb see paremini välja, kes vajab rohkem harjutamist, kuid läbi oma kogemuste saadakse igatahes paremaks. 

Rait Kapp
Rait Kapp Foto: Erakogu

Mõni aega tagasi lugesin ja tegin mõned märkmed dr J.Browne’i raamatust «Dating for Dummies» (ehk deitimine algajatele). Sain teada, et sa oled valmis deitima, kui:

  • …sul on olemas oma pind ja töökoht. Kunagi ei tea, kuidas see võib minna, kuid alati on hea omada pinda, kuhu hiljem vajadusel edasi minna. Töökoha olemasolu näitab teataval määral stabiilsust, mida küll ei pea kohe partnerile rääkima, kuid enesehinnangu osas on see sulle oluline.
  • …sul on üldiselt head ja toimivad suhted oma vanematega. Kuigi vanemate reaktsioon võib olla väga erinev, on siiski hea läbisaamine nendega hea märk. Eks nemad ka muretsevad oma võsukeste pärast, olenemata nende vanusest ja perekonnaseisust. Kas või vanematekodus elutoa diivanil crash’ida on variant, kui omal pinda pole.
  • …sul on sõber või kaks kellega koos hängida. Alati on hea märk oma sõprusringkonnas sotsialiseeruda, see on võimalus tunda vabalt ja viia mõtted argipäevalt mujale, lihtsalt seltskonda nautides.
  • …sa tead, kuidas endale rõõmu valmistada. Kui sa tead, mis sulle heameelt tekitab, on deitimine palju lihtsam. Meelelahutamine ja easygoing suhtumine aitab asju vabamalt võtta.
  • …sa tahad oma ellu pinget ja vaheldust, põnevust ja lõbu, muresid ja teadmatust. Ühesõnaga, on aeg sisse visata oma mugavusmulli ja rutiini aken ja astuda välja. Muutused, kasvõi igapäevased, või harvad deitimised värskendavad igatahes argipäeva, olenemata deitimise tulemustest.

Sa pole valmis deitima kui:

  • …oled kaotanud töö. Töö kaotamine erinevatel põhjustel muudab enesetunnet. Kes saab rutem üle, kellel juba uus töökoht valmis, igal juhul aga raputab see natuke senist argielu. Kõigepealt on oluline stabiilsus sissetuleku näol tagasi saada, siis võib taas deitima hakkata. Kui see aga pole mingi probleem, siis andke aga kuuma deitimas käimistel.
  • …oled kaotanud eluaseme. Kunagi ei tea, mis juhtub homme või täna õhtul, aga see on igatahes tõsine löök allapoole vööd igaühele. Olenemata konkreetsetest põhjustest, miks nii läks, tuleb siiski eluga edasi minna ja mõni aeg kohtingutest puhkust võtta, kui see on vajalik. Alati on muidugi variant hotelli kasutada, kuid kõik seda siiski lubada ei suuda.
  • …oled kaotanud pereliikme, sõbra või lemmiklooma. Igasugune lähedase kaotus on šokk ja seda üle elades pole kerge. Kohtingud jäävad tahaplaanile, kuid on ka inimesi, kes just depressiooni ja stressi langemise vältimiseks käivad kohtamas. Proovige ja katsetage, tehke kindlaks oma isiksuse tüüp ja tegutsege vastavalt.
  • …oled eksinud. Kui elus on segane või muutust täis periood, on kõigepealt vajalik nö määratleda oma asukoht, misjärel panna paika soovitud liikumissuund ja seejärel hakata tegutsema. Seda perioodi peab võtma rahulikult, sest muidu jõutakse kiiresti valesse kohta. Kohtingud sel perioodil vaid segavad.
  • …oled abielus. Abielu on teatav staatus, millega kaasneb partneritevaheline usaldus ja truudus. Siiski kasutab mõni deitimist kui vaheldust, see aga on igaühe südametunnistuse asi.
  • …oled veel hõivatud. Suhted on niisamagi keerulised, samuti ka inimesed. Kellel võtab see kauem aega, kellel vähem. Igatahes pole inimesed valmis koheselt uude suhtesse või kandidaatide otsingusse veel hetkel aega panustama, see tuleb aja jooksul.
  • oled olnud lahutatud vähem kui aasta. Mõnikord võtavad igasugused protsessid esialgselt planeeritust kauem aega ja arvete klaarimine on pikaajaline tegevus. Kõigepealt tuleks seada korda omaenda elu, enne kui hakatakse uut otsima. Samas mõnede jaoks ongi deitimine stressikiller ja aitab eluga edasi minna.

Deitimine on lõbus tegevus, milleks on vaja end natuke siiski ette valmistada. Sellest oleneb deitimise edukus, sest võimalusi esmamuljet jätta on vaid üks. Oluline on, kuidas tegutsetakse ootamatuste korral ja muutustega kohanedes. Tähtis on jääda siiski igas olukorras iseendaks ja tegutseda südame järgi. Läheb see deitimine kuidas läheb, midagi uut on õppida sellest alati! 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles