Kas ja kuidas tasub eksiga uuesti suhet alustada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõpu leidnud paarisuhte puhul on ilmselge, et partnerite vahel tekkisid probleemid ning raske on ette kujutada, et teisel katsel võiksid asjad sujuvamalt minna. Eriti tundub arvamus õigustatud, kui lahkuminek oli raske. Kas inimesed ei peaks kogemustest õppima ja edasi liikuma?

Eksperdi sõnul – mitte tingimata. Varasematest lahkhelidest hoolimata võib tõsine aja maha võtmine pikas perspektiivis suhet tugevamaks muuta, KUI probleeme on arutatud ja need lahendatud, kirjutas cosmopolitan.com.

Kuid suhte ülessoojendamisel kehtivad reeglid, mis aitavad teisel katsel eduvõimalust tõsta.

Võtke rahulikult

Raske on pidurit tõmmata, kui püüate kaotatud aega tasa teha, rääkimata sellest, et naudite üksteise tuttavlikkust. Tunnistad seda või mitte, aga olete mõlemad muutunud ning vajate aega, et teineteist taasavastada.

«Püüa seda vaadelda kui uhiuut suhet,» soovitas paariterapeut Bethany Marshall. Kuigi sooviksid kohe jälle mõnusaid laupäevahommikuid voodis, on oluline võtta aega ja mõelda, miks seda suhet tahad - samuti, kui teeksid seda ükskõik millise mehega lähedaseks saades.

Ole enda vastu aus: kui sind rõhub mõte järjekordsele peole üksi minemisest, soovid suurema tõenäosusega kiiret väljapääsu üksindusest, mitte enda eksi, märkis psühholoog Michael Broder. Ning varem või hiljem jõuad taas kord lauseni: «Peame rääkima.» Kui suudad aga ette kujutada, et lähed temaga järgmisel suvel mööda Euroopat ringi sõitma – ning sama suudab ka tema – on su tunded ilmselt tõelised.

Mineviku varjud

Te ei läinud lahku põhjuseta, isegi kui motiivid on tänaseks hägustunud. Peate silmitsi seisma esimesel suhtekorral tekkinud probleemidega, kui kavatsete edasi liikuda, selgitas paariterapeut Robert Buchicchio.

Püüa välja tuua tähtsam, mida seekord teisiti soovid teha - mitte ähvardaval toonil. Näiteks: «Mind teeks õnnelikuks, kui...» ning lase tal sama teha. Seejärel tõesti pingutage, et end parandada. Mineviku probleemide puhul on veel oluline lahinguid valida, muul juhul olete tagasi alguses.

Liigu edasi

Lahkumineku positiivne külg on see, et muutusid ilmselt tugevamaks. «Iga kord, kui kellestki lahku läheme, õpime enda elu elama,» sõnas Marshall. Mida iganes vahepeal tegid - käisid langevarjuga hüppamas või kohtusid teiste meestega - leidsid seeläbi uue vaatenurga, mis teeb sind vaid paremaks – teie mõlema jaoks.

Broderi sõnul ei tasu aga kallimaga detailideni läbi arutada, mida (või kellega) lahusoldud aja jooksul korda saatsite. Keskenduge pigem preagusele ajahetkele, mil üksteise seltskonda naudite ja mitte möödanikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles