Kas sa flirdid rohkem, kui julged endale tunnistada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sa võid pidada end truuks ja pühendunud inimeseks, kes ei petaks mitte kunagi. Aga kas sa oled kindel, et ei jäta mõne «süütu flirdiga» endast vahel pisut vale muljet?

Paljud püsisuhtes olevad inimesed flirdivad endalegi märkamatult nii töökaaslaste, naabrite kui isegi kaugemate sugulastega, kirjutab Psychology Today. Nii võib tahtmatult jääda teistele mulje, et sa oled seksuaalselt saadaval. Isegi kui sa ise mõtled, et su kelmika naeratuse taga pole midagi tõsist, võib see sulle jama kaela tuua. Teine võib su puurivat pilku pidada roheliseks tuleks ja arvata, et sul on tõsi taga. Kui ta hakkab selle eelduse põhjal tegutsema, saabub paratamatult piinlik hetk, mil pead tunnistama, et sa ei ole tegelikult vaba.

Flirt kuulub suhtluse juurde, tahame seda või ei, ning eriti võib seda märgata võõraste inimeste vahel. Ettekandja ulatab sulle joogi ja sulle tundub, et sellega kaasnes silmapilgutus. Ootad lennujaamas oma korda ja sarmikas kaasreisija aitab hetkeks su kingi hoida. Teda tänades oled kindel, et ta hoiab su kingi eriti hellalt ja ulatab need tagasi justkui mingi tagamõttega. Viis minutit hiljem on kõik see juba meelest läinud, kuid sel üürikesel hetkel on tunne, et kohtumine võõraga võib viia kuhu iganes. 

Igapäevase tuttavaga flirtimine on märksa keerulisem. Sa oled küll oma püsisuhtega rahul, aga nii tore on ju mõelda, et sul on võimalus kellegi teisega natuke vabamalt võtta. Kuigi sa tead, et see oleks täiesti kohatu, tuleb pähe ikkagi mõte, et tore oleks teda kergelt oma puudutusega riivata. Sünnipäeva või mõne muu tähtpäeva puhul kallistades jääd venitama, kuigi südames tead, et see pole ilus tegu. 

Flirt sinu mõtetes võib kergesti kujuneda flirdiks päris elus, kui sinu ihaldusobjekt paneb tähele märguandeid, mida oled enda meelest hoolsalt varjanud. Ühel hetkel jääd temaga üksi (näiteks istub ta lennukis sinu kõrvale) ja sa satud palju tõsisemasse olukorda, kui järjekorras võluvaid naeratusi näole manades plaanisid. Endalegi ootamatult tunned korraga nii hirmu kui kiusatust. 

2015. aastal panid Kansase ülikooli teadlased Jeffrey Hall ja Chong Xing paika viis peamist flirtimisstiili, mis nende sõnul erinevad sõltuvalt inimeste eelistustest. Teisisõnu sõltub su iseloomust, kuidas sa annad kellelegi mõista, et oled temast huvitatud. Kui mõte abieluvälisest seksist ei tekita sinu ebamugavaust, siis flirdid ühtmoodi, aga kui tead, et ei teeks seda kunagi, siis teistmoodi. Kõik flirdivad, aga mis viisil, sõltub igaühest endist.

Halli ja Xingi uurimuse põhjal saad välja selgitada, mis mulje võib sinu käitumine teistele jätta. 

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Viis flirtimise stiili

  1. Füüsiline. Kui sa oled füüsiline flirtija, siis katsud ja puudutad (kas või väga märkamatult) inimest, keda pead seksuaalselt atraktiivseks. Halli ja Xingi uurimuses selgus, et naised, kes on füüsilised flirtijad, «avasid oma keha» ehk liigutasid agaralt käsi ja noogutasid vesteldes pead. Üllataval kombel selgus uuringust lisaks, et end füüsiliseks flirtivaks pidavad mehed vaatasid naistele vähem osta ja tegid neile harvem komplimente. 
  2. Traditsiooniline. Kui sa oled traditsioonide austaja, siis eeldad, et esimese sammu teeb alati mees. Sellele vastavalt tuli uuringust välja, et end traditsiooniliseks flirtijaks pidavad mehed kaldusid vesteldes rohkem naise poole ja sama flirtimisstiili hindavad naised kasutasid mehe võlumiseks sõnadega õrritamist. 
  3. Siiras. Kui sa oled siiras flirtija, on sul teise vastu tõsine huvi. Tänu sellele avaldab ta sulle üsna kiiresti oma sügavamad mõtted. Käitumise poolest ei ole sa niivõrd õrritaja (eriti kui sa oled mees) ja pigem kasutad võlumiseks oma flirtivat pilku. 
  4. Viisakas. Kui sulle otseselt flirtimine ei meeldigi, aga tahad teisega lähemalt tuttavaks saada, siis oled suheldes pisut ametlikum ja viisakam. Näiteks tuli Halli ja Xingi uurimusest välja, et isegi kui viisakas flirtija tunneb seksuaalset külgetõmmet, ei tee ta esimest sammu, ei õrrita ja (kui sa oled naine) ei küsi isegi väga palju küsimusi. 
  5. Mänguline. Mänguline flirtija naudib toimunut, kuid ei otsi suhet. Kui tunned, et see kehtib sinu kohta, siis ei ole sa siiralt huvitatud teise tundma õppimisest ja võid seda isegi kasutada mingi muu eesmärgi nimel. Näiteks tahad, et ta teeks midagi sinu heaks. Nii võid sa endalegi märkamatult välja saata füüsilise signaali ja ajada rinna ette (seda teevad nii mehed kui naised) ja kui sa oled naine, siis saadad talle flirtivaid pilke. 

Füüsilist külgetõmmet tundes muutuvad mõned märgid käitumises pea kõigil, sõltumata üldisest flirtimisstiilist. Näiteks kui naistele hakkab keegi meeldima, siis on neil kombeks palju naeratada ja naerda ning rohkem oma keha liigutada. Mehed seevastu istuvad paigal ja vaatavad naist pikemalt kui alguses.  

Kuna flirtimisel võib olla tagajärgi, mida sa pole tegelikult plaaninud, tasub olla teadlikum sellest, milliseid signaale sa võid oma käitumisega välja saata. Mõni kelmikas naeratus võib sulle endale tunduda juhuslik ja süütu, kuid keegi teine peab seda kutseks tantsule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles