Üksteist märki, mis näitavad, et ta tõesti armastab sind

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Enamik suhteteooriad põhineb sellel, mida partnerid teineteisest arvavad, kuid John Gottmani käitumisele keskenduv lähenemine suunab pilgu hoopis suhte välistele märkidele. See põhineb eeldusel, et käitumine tõendab kindlamalt, mis inimese sees tegelikult toimub.

Psychology Today vahendab Gottmani teooria peamisi printsiipe ja toob psühholoogilistele uuringutele tuginedes välja üksteist vihjet, mis aitavad mõista, kas elukaaslane on suhtele siiralt pühendunud ja hoiab sind oma südames. 

Ta tahab sinuga koos aega veeta. Soov suhtesse panustada on selge märk, et suhtest ei kao lähedus veel aastaid. See, kes päriselt hoolib oma kallimast, leiab kahekesi olemiseks aega ka töö, laste ja teiste kohustuste kõrvalt. 

Ta uurib sinu päeva kohta. Kas sinu partner uurib sult selle kohta, mis sul on vahepeal hästi või halvasti läinud ja näitab su jutu vastu välja tõsist huvi? Sageli rajaneb armastus hoopis üksteise praktilisel toetamisel ja vahetul suhtlemisel, mitte nii väga taevalikul armastustundel ja kõhus lendlevatel liblikatel.

Ta usaldab sind. Partnerid, kes teineteisest päriselt hoolivad, usaldavad teineteist ilma kahtlustusteta. Uuringud on näidanud, et pikas püsisuhtes tahavad mehed ja naised teada, kus nende partner parasjagu on, aga seda mitte hirmust, et teine kindlasti petab. Tõelist hoolimist peegeldab partner, kes ei hakka kahtlustama ja nuhkima iga kord, kui sa jõuad tavapärasest hiljem koju. 

Ta aitab sind, kui sa satud hätta. Teineteisest siiralt hoolivad partnerid ei tee sellest suurt numbrit, kui kumbki vajab mõne pisiasjaga teise abi. Isegi kui see on tülikas ja väsitav, aitavad nad armsamat suure hea meelega. 

Ta asutab sinu vaateid ja põhimõtteid. Uuemad uuringud on näidanud, et kui partnerid tõeliselt hoolivad teineteisest, siis võivad nad olla isegi täiesti vastandlike poliitiliste põhimõtete järgijad, aga sellele vaatamata rahumeelselt koos elada. Nimelt ei tekita probleemi otseselt vaadete erinevus, vaid see, kui hästi suudavad partnerid nendest tekkivate erimeelsustega leppida. Ütleme, et sina oled pühendunud feminist, aga su kallim hindab vanu stereotüüpe. Kui ta sinust päriselt hoolib, kuulab ta sind vähemalt ilma hukka mõistmata ära.

Ta arvestab suurte otsuste puhul sinu arvamust. Paarid otsustavad koos nii seda, kes viib prügi välja, kui ka seda, millesse tulevikus investeerida. Pereelu sujumiseks on hea ja isegi soovitatav, et mõned otsused jäävad puhtalt mehe või naise kanda, kuid on otsuseid, mis tuleb koos läbi arutada, et mõlemad teaks, et nende arvamust väärtustatakse. 

Ta näitab oma kiindumust välja. Selleks, et mõlemad oleks õnnelikud, ei peagi tihti seksima või üldse seksima. Küll aga on oluline oma kiindumust kuidagi välja näidata. Füüsilist lähedust näitab ka see, kui kallim paneb oma käe su õlale ja sa tajud, et te hoiate ühte. 

Ta vaatab sind. Partnerite sügavamaid tundeid näitavad mitteverbaalsed märgid ehk kehakeel. Märk, et partner vaatab sinuga rääkides sulle otsa või et sa tabad teda mõnikord end vaatamas on tunnistus, et ta naudib sinuga koos olemist. Te ei pea tundide viisi üksteisele silma sisse vaatama, ka kiire pilk võib endas kanda väga sügavaid tundeid. 

Ta meenutab teie ühiselt veedetud aegu hea sõnaga. Paarid saavad oma suhet olevikus ja tulevikus elavdada sellega, et meenutavad positiivse noodiga koos läbi elatud aegu ja meeldivaid seiklusi. Kui ta tuletab elevusega meelde aega, mil viis sind esimest korda välja, võid olla kindel, et teie ühiselt veedetud hetked on talle olulised. 

Ta on valmis sind ja teie suhet kaitsma. Kas partner astub sinu eest välja, kui keegi mõistab sind hukka? Jättes ilukirjanduse ja romantilised filmid kõrvale võime samasugust kangelaslikkust kohata ka argielus, kuigi ehk teisel kujul. Paarid, kes hoiavad kokku, asuvad välistele rünnakutele koos vastu.

Ta tõstab sinu enesehinnangut. Partner, kes oma kallimast tõeliselt hoolib, julgustab ja soosib tema enesehinnangu tõusu. Sa tunned isegi, et oled koos õige inimesega, kui oled tänu temale tugevam ja parem ning tead, et ta oskab sind väärtustada. Kõik tahavad enda kõrvale inimest, kellega on koos hea olla. See ei tähenda, et iga päev oleks lust ja lillepidu, kuid kindlasti ei tohiks partner panna sind end tundma näruse või väeti ja mõttetu inimesena. Kui sa tunned end tänu temale enesekindlamalt, tahad temaga suurema tõenäosusega kaua koos olla ja tunned end hästi ka siis, kui olete parasjagu omaette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles