Lugeja: ka mul oleks ehk lapsed, kui saaksin Toompea palka! (20)

Lugeja kiri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Olen naisterahvas, oma parimates aastates. Viimasel ajal on olnud võimalik lugeda nii paljudest erinevatest teemadest – näiteks poliitikute versus meedikute öövahetused, kuni selleni välja, et lastetu naine on ühiskonnavaenulik element. Vast aga kõige põletavam teema tänases Eestis ongi teema «lastega või lasteta», kirjutab meile lugeja Kerli.

On neid, kes peavad õigeks, et need, kellel ei ole lapsi, maksaksid lastetusmaksu - süvenemata, miks ei ole paljudel lapsi. On ka neid, kes leiavad, et laste saamine on igaühe enda otsustada.

Kuulun ka ise viimaste hulka. Tundub, et midagi on inimestel viga, kui tal lapsi ei ole. Kuid kas praegune olukord Eestis ikka soodustab iibetõusu? Selline olukord, kus lastega emasid heameelega tööle ei võeta, kus 1,5-aastaseid lapsi pikkade järjekordade tõttu lastesõime panna ei saa just iibetõusule kaasa ei aita.

Ka tänapäevane palgatase jätab enamjaolt vaesusesse, kuna lasteraha ja muud toetused on naeruväärselt väikesed, et toime tulla, kui peaks juhtuma kõige hullem, mille tagajärjel tuleb ainult neile lootma jääda. Kahjuks pole saatus kõigi vastu helde - kui ikka pole antud ajusid nagu Einsteinil, siis pole lootustki saada Toompea poliitikute tasemel palka.

Ehk tuleks kõigil lahmijatest poliitikutel mõelda selles suunas, kuidas rahvas saaks rohkem palka, et töökohad püsiksid, ning milline võiks olla see toetustesüsteem, mille abil püsiksid elus elu kiirteel ka need, keda tõrjutakse laste tõttu tööturult eemale, ning kellel pole ka kedagi, kes aitaks last hoida.

Kui see probleem saaks lahendatud, siis oleks ka iibetõus märksa tõenäolisem. Väga kurb on tõdeda, et poliitikud on endast väga heal arvamusel, olles rahvast ja tegelikust elust eemaldunud. Väga absurdne tundub väide, et poliitikute «ööistungid» on raskemad kui meedikute öövahetused. Ei pea jällegi olema Einstein, et aru saada: see on ikka täielik absurd. Ma ei tööta küll ise meedikuna, kuid kas poliitikud suudavad endale ette kujutada kas või ühte öövahetust haiglas? Mina küll ei suuda.

Ehk oleks sellest abi, kui näiteks need, kes arvavad, et nende töö on tähtsam kui arstidel-õdedel oleksid ise ühe täispika vahetuse öövalves? Muidugi ilma padjata, olles valmis kohe reageerima, kui midagi juhtub? Ehk siis lõppeks see lapsik jutt ära, et meedikud ei tee öövahetuses muud, kui magavad. Poliitikute «ööistung» pole ju enamat kui mäng liivakastis - midagi eluohtlikku ei juhtu, vahepeal võib ju lehte lugeda, baaris 100 grammi võtta või siis lihtsalt magada.

Inimestel on perekonnad, kõik tahavad elada normaalset elu - et poleks tarvis äraelamiseks rabada kahe koha peal. Ka need, kes töötavad kui hobused, saades siiski tasu, millega on raske ots-otsaga kokku tulla, väärivad inimväärset elu. Ka neil on õigus vabale ajale, et olla koos perega, tegeleda hobidega, tervisespordiga jne.

Lõpetuseks tahaksin lisada vaid nii palju: eesti rahvale Toompea palk!                          

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles