Kümme puhkusetarkust

Arter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ainult väga laisale inimesele tundub puhkamine enesestmõistetava tegevusena. Eesti inimene on nii tragi, et enamikule meist tähendab suvine, töö- ja puhkeaja seaduse poolt peale sunnitud jõudeolek suuremat või väiksemat katsumust. Selleks ajaks muutub kõik – alates päevarutiinist ja lõpetades harjumuspäraste infokanalite ja inimestega. Arter annab mõned näpunäited, kuidas uues olukorras hakkama saada.

  1. Esimesel hommikul ärgates hinga rahulikult sisse ja välja ning liigu kiirustamata. Võid kujutleda, et tegemist on kõige tavalisema pühapäevahommikuga. See peaks aitama üle saada sisemisest sunnist kuhugi rutata.

  2. Erialases kirjanduses on märgitud võimalikku igatsust töökaaslaste, kontorikohvi ja hommikuse tootmisnõupidamise järele. See on loomulik tunne. Märka seda ning lase minna. Meenuta, et tegelikult oled ka varem puhkusel olnud ja see tunne on alati mööda läinud. Vajaduse korral tee siiski taas mõned hingamisharjutused, mine jalutama või vaata hommikust seebisarja.
  3. Ideaalset puhkust pole olemas. Lepi sellega. Päris plaanipäraselt ei lähe miski – ilm on liiga külm või liiga soe, piletid menusuvelavastusele läbi müüdud, lapsed jäävad haigeks, raha pole piisavalt jne. Kõige lihtsam viis plaanide rikkumist vältida on vähem plaane teha.
  4. Kui kavatsed puhkuse ajal ette võtta suuremaid töid, siis sea endale prioriteedid. Kas on ikka vaja ühe puhkuse jooksul vahetada tubades tapeeti ja ehitada uus terrass? Äkki peab emb-kumb neist veel aastakese vastu? Üks suur töö korraga – nii puhkad ise ja lased teistel ka puhata.
  5. Reisimine on hea viis puhata: teistsugused kohad, teistsugused inimesed, ka teistsugune keel, toit, vaatamisväärsused ja mobiilside rändlustasu. Viimane on eriti hea, sest sunnib puhkaja infodieedile: ta peab tõepoolest leppima võõramaise kirikutorni vaatamisega kodumaiste uudiste lugemise asemel. Ent tasub jääda mõistlikuks ja tasakaaluka eelarve piiridesse – kui Lissaboni minek rahakoti liiga pingesse tõmbab, võib käia Lätis (või miks mitte Leedus!). Pärast puhkust on ka vaja millegi eest elada.
  6. Puhkus, peod ja päikeseloojang – paljugi võib juhtuda. Kasuta kondoomi.
  7. Kui kõik käib närvidele, siis püüa lõdvestuda. Abikaasa/elukaaslane on teinud puhkuse ajaks suured plaanid? Mine vooluga kaasa, aga rahulikult ja tänitamata. Lapsed kisklevad mänguasja pärast? Looda, et suudavad selle konflikti ise ära lahendada ja kui ei suuda, siis turvalises keskkonnas nad väga palju viga teineteisele nagunii teha ei saa. Sugulased tulevad külla? Osta kaks pudelit lemmikveini, üks pikk sai, natuke juustu, purk oliive ja küpsised lastele ning pane need lauale. Kui külalised tahavad midagi veel, las käivad ise poes. Mitteküpsetamine pole ebasõbralikkuse ilming.
  8. Luba endale iga päev midagi head: jäätis hommikul, klaasike veini lõuna kõrvale, kuid õhtupoolikul mine jalutama või jooksma, käi looduses või kogukonna üritusel.
  9. Suhtle sõpradega. Nad on ilmselt juba leppinud, et töö ja pere järel on nad alles viiendal-kuuendal kohal. Puhkus on hea võimalus nendega koos olla, teha midagi lõbusat nagu siis, kui te kõik ei olnud veel kohustustega rakkes.
  10. Puhkus saab ükskord otsa ja siis oled sa silmini kurb, et rügasid kodu- või kutsetööd, ajasid kõik oma üleplaneerimise ja virisemisega hulluks või tegid pöörase pidutsemisega tühjaks kogu pangaarve. Pea hoogu, puhkus, nagu suvi ja jõulud, on igal aastal. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles