Pöörane geenius: Einstein esitas oma abikaasale nõudlikud käitumisjuhised (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albert Einstein 1938. aastal
Albert Einstein 1938. aastal Foto: Vida Press

Albert Einstein nägi omal ajal kõvasti vaeva, et võrgutada oma esimene abikaasa, Mileva Marić, kuna viimase perekond oli liidule väga vastu. Neil kahel oli lennukas, kuid intellektuaalselt põnev suhe, nagu nüüd võib lugeda nende erakirjavahetusest. Ühtlasi saab sealt lugeda tingimusist, mille mees oma naisele esitas – ja need olid üsna pöörased.

Kirjad on kirjutatud ajavahemikus 1897-1903, kuid need tulid päevavalgele alles 1987. aastal, kirjutab Open Culture. On teoretiseeritud et Marićil oli suur mõju geeniuse tööle, kuid on kindel, et mingil hetkel nende suhe lagunes. Nad otsustasid laste nimel siiski uuesti proovida, kuid selleks pani Einstein kirja nõudmised, mida Marić pidi täitma, et mees tema juurde tagasi tuleks.

Einsteini nõudmiste hulgas oli muuhulgas:

  • «Sa vastutad, et mu riided on korras ja hoitud, et mulle serveeritakse kolm korda päevas minu tuppa söök, et mu kabinet ja magamistuba on korras.»
  • «Sa ei nõua minult isiklikke suhteid, kuna need on täiesti ebavajalikud. See tähendab, et sa ei nõua, et ma istuksin sinuga kodus või et ma käiksin sinuga väljas või reisidel.»
  • «Sa allud järgmistele nõudmistele: sa ei oota minult mingit intiimset lähedust ning sa ei tohi mulle mingil moel läheneda. Sa lõpetad minuga rääkimise, kui ma seda nõuan. Sa lahkud silmapilk mu toast või kabinetist, kui ma seda nõuan.»
  • «Sul on keelatud mind laste juuresolekul alandada, olgu selleks siis sõnad või teod.»

Kuigi Mileva oli algselt nende tingimustega nõus, kolisid nad poegadega koos siiski mõne kuu möödudes Zürichisse. Einsteini eluloost on veel teada skandaalne tõsiasi, et pärast lahutust armus ta oma nõbu Elsasse ja abiellus temaga 1919. aastal. Kuid ka see abielu ei olnud määratud kestma - Elsa suri 1936. aastal. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles