Tegevused ja toidud, millele peaks suvel erilist rõhku panema

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuidas seada oma aasta nii, et energiat jätkuks ja tervis oleks hea? Nõu annab Hiina meditsiini arst Rene Bürkland.

Söö palju köögivilju! Parimad suvised jahutajad on arbuus, melon, kurk, maasikad, mahlad, ka piimatooted. Samas ei peaks neid sööma otse külmkapist võetuna.

Suvemaitsed on terav ja mõru. Mõru võtab kuumust maha ja terav aitab selle kehast välja saada.

Roheline tee jahutab. Jahutamiseks joo teed, eriti hea on roheline, piparmündi- või ka krüsanteemitee. Tee võiks olla pigem leige kui külm.

Toitu töötle kiiresti. Grillimine, armastatud suvine tegevus, sobib ka Hiina rahvatarkuse järgi sel aastaajal väga hästi, sest suvel on oluline valmistada toitu teraval tulel ja kiiresti. Nõnda ei lähe soojus toidu sisse.

Südamele head taimed. Hiina meditsiinis peetakse südant vaimu koduks. Kui süda on terve ja tugev, on ka vaim rahul. Kui vaim pole õnnelik, tekivad unehäired, ärevus, rahutus ja südamepekslemine.

Südant rahustab hästi siidakaatsia tee, see aitab ka unehäirete korral. Seda teed võib juua kas või iga päev.

Hiina meditsiinis on hästi tuntud südametugevdaja ganoderma ehk punane läikvaabik. See on puuseen, mis kasvab ka Eestis. Kuivatatud ja peenestatud puuseenest valmistatakse teed, mis tugevdab immuunsust ning annab palju energiat vaimutöö tegijatele.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles