Põhjus, miks meeste- ja naistesärkidel on nööbid erinevatel pooltel (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Oled sa kunagi mõelnud, miks meeste- ja naistesärgid nööbitakse kinni erinevalt? Särgid näevad sarnased välja, kuid ometi on nad valmistatud erinevalt viisil, mis tundub mõttetu – meeste triiksärkide nööbid on paremal särgihõlmal ja naiste omadel vasakul. Miks?

The Sun lahendab selle mõistatuse. Põhjuseks ei ole see, et meeste hulgas on rohkem vasakukäelisi, vaid tuleb välja, et traditsiooni juured peituvad kuninganna Victoria ajastus.

Tollal olid nööbid väga kallid ning neid vaadeldi staatusesümbolitena – rikkamatel naistel oli ka rohkem nööpe. Aga jõukamasse klassi kuuluvad naised, kes olid ka toonaste moetrendide loojad, riietasid iseennast harva, seetõttu kõik need kihid riideid, mis neil seljas olid, valmistati nõnda, et neid oleks teenijatel ja toatüdrukutel mugavam selga aidata. Nii jõudsidki nööbid vasakule reväärile: et teenijannal oleks parem särki nööpida.

Mehed aga riietasid enamasti end ise ning nende rõivad olid vähemkeerulised. Nii disainiti ka nööbiread vastavalt paremakäeliste meeste eelistustele.

Kui õmblusmasinad said populaarsemaks ja jõukohasemaks, jäeti nööbid siiski vanamoodi, et vaesemad inimesed saaksid jäljendada rikaste riietumisstiili.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles