Eestlanna pani kinni vinge Austraalia moevõistluse

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seitse aastat tagasi Austraaliasse õnne otsima sõitnud Eesti tütarlaps Ave Pääsuke osales möödunud nädalavahetusel mainekal Loode-Austraalia moevõistlusel «Fashions of the Field» ning võitis peaauhinna. «Siin on isegi professionaalseid võistlejaid, kes reisivad üle Austraalia ja proovivad õnne,» selgitab Pääsuke. «Olen võidu üle väga rõõmus. Eesti tüdruk ikkagi võitis!»

«Fashions of the Field» on moevõistlus, mis peetakse hobuste võiduajamisel. See on Austraalia kõige populaarsem spordiala ning sinna sõidab mitu tuhat pealtvaatajat. Moevõistlus on kujunenud päeva tipphetkeks, kus, järgides juba vanu, Inglismaalt pärit traditsioone, valivad tüdrukud omale kostüümid ja võistlevad vägevatele auhindadele. «Aga kostüüm üksi võitu veel ei anna,» räägib Pääsuke. «Sa pead oskama seda auga välja kanda.» Kõige mainekam selline võistlus toimub Melbourne’is, kuhu võistlejad tulevad kohale kõikjalt maailmast.

«Eesti inimese jaoks on see riietus kindlasti pisut veider ja ebamugav kanda,» muigab Ave Pääsuke. «Aga selline on olnud juba aastasadu ratsavõistluste traditsioon ja see on siiani ka Inglismaal väga populaarne.» Ta selgitab, et hobuste võiduajamise mood erineb väga tavalisest tänavamoest. «Väga oluline on pöörata tähelepanu eriti pisidetailidele ja terve kostüüm peab ideaalselt kokku sobima. Tähtis on ka see, et kindlasti kantaks peakatet – ainuüksi kübaramoode vaadates võib juba tõelise elamuse saada.» Pääsuke võistles klassikalises kategoorias, seega on oluline, et ka õlad oleksid kaetud ja kingad kinnised.

Sügisel ootab ees suur finaalvõistlus

Pääsukese võit tähendab, et tal on võimaluse esindada Perthis toimuval finaalil kogu Gascoyne Riveri piirkonda, mis tähendab enam-vähem Loode-Austraaliat. Kui ta ka selle peaks võitma, saab ta auhinnaks 35 000 väärtuses reisi Hong Kongi, sellest 10 000 dollarit antakse oma äranägemise järgi kulutamiseks.

«Lisaks materiaalsele poolele sain tohutult juurde enesekindlust,» räägib naine. «Kuigi olen elanud Austraalias juba seitse aastat, pole ma iial unustanud, et Eesti on mu kodumaa ja seda teavad ka kõik need, kes mind konkursil parimaks valisid. On äärmiselt rõõmustav, et mind on täielikult siin omaks võetud ja minule usaldati kogu piirkonna esindamine.»

Ave Pääsuke sattus Austraaliasse esmakordselt 2009. aastal plaaniga jääda sinna vaid pooleks aastaks. Kuid seal kohtas ta oma tulevast elukaaslast ning otsustas paigale jäädagi. Praegu töötab Türi kooli hobusekasvatuse erialal lõpetanud naine veterinaarõena oma kodulinna Carnarvoni loomakliinikus. «Ravida tuleb kõiki nelja- ja kahejalgseid, keda Austraalias kohata võib. Isegi emul olen näiteks kurku tohterdanud!» naerab Pääsuke.

Muide, just tänu loomakliiniku kollektiivi abile ta ka selle võistluse võitis – või vähemalt suurt rolli mängis võidu juures tõsiasi, et üheskoos otsustati osaleda terviseprogrammis «Maxine’s Challenge», tänu millele kaotas Ave 12 nädalaga 13 kilo ning sai heasse vormi.

Foto: Erakogu

«Me tõusime igal hommikul 5.30 ja treenisime seitse korda nädalas,» räägib Ave. «Programm on eriti hea selle poolest, et ei ehmata alguses liigse koormusega, nii et kogu asi saab lõpuks harjumuseks ja hakkab meeldima. «Maxine’s Challenge’i» põhimõte on väga lihtne – ära söö midagi mida su vanavanaema ei kutsuks söögiks!»

Foto: Erakogu

«Mina tunnen end igal juhul oma kehas ülihästi ja eks see oli ka peamine, mis aitas mul «Fashions of the Fieldi» võita,» usub Ave Pääsuke. Naine sai aga jaanuaris hoopis Austraalia kodakondsuse ning elab praegu oma elukaaslase ja koeraga Carnarvoni-nimelises väikelinnas Austraalia läänerannikul. «Olen oma plaanid ja tuleviku selle maaga sidunud. Siin on minule armas töö ja armsad inimesed.»

Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles