Naistearst: kodusünnitusega kaasnevad suured riskid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Tallinna Keskhaigla naistearst Konstantin Ridnõi kirjutab meditsiiniuudiste portaalis mu.ee, et kuigi kodusünnituse pooldajate arusaama järgi on sünnitus loomulik protsess, millesse ei tohiks tüsistuste vältimiseks sekkuda, on enamasti vahelesekkumisega seotud tüsistused märksa väiksemad kui need, mida õnnestub sekkudes ära hoida.

Ridnõi tõi välja, et kui kodusünnitusel tekib näiteks üks kolmest keisrilõike näidustusest, milleks on ähvardav loote hapnikuvaegus, emakakaela avanematus või loote ning vaagna mõõtude sobimatus, siis tuleb naine kindlasti haiglasse viia.

«Samuti puudub kodusünnitusel praktiliselt täielikult võimalus adekvaatselt looteseisundit jälgida, mistõttu ei saa sekkuda protsessi ennetavalt. Muidugi kodusünnituste pooldajad leiavad siinkohal, et sünnitus on loomulik protsess ja lapse seisundit ei peagi nii hästi jälgima, kuna see on üks meditsiinilistest sekkumistest,» märkis naistearst.

Ridnõi lisas, et kui naine valib kodusünnituse, siis võtab ta teadlikult teatud riske. «Enamikku riskiolukordadest ei ole kodus võimalik efektiivselt lahendada. Toon näite Hollandi kohta, kus kodusünnituste osakaal on kõrge: Hollandi perinataalsuremus on kõrgem kui Eestis, olles tegelikult üks kõrgematest Euroopas.»

Näiteks suures haiglas, kus on palju riskisünnitusi, vajab üks sünnitaja kahekümnest Ridnõi sõnul enda või lapse elu päästmiseks kiiret ja radikaalset sekkumist.

«Seega ma leian, et kodudes võiksid sünnitada vaid rasedad, kellel ei esine ohutegureid. Sünnitusabis ei saa siiski kõiki riskiolukordi ennustada ja tuleb arvestada, et iga viiekümnes sünnitus lõpeb lapse kahjustusega, haiglas on see arv madala riski korral üks tuhandest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles