Tervisesportlase ABC: ravimid igaks olukorraks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Berlin-Chemie Menarini Eesti

Reklaamtekst

Tervisespordi hooaeg kogub tuure! Päike näitab end üha rohkem ja eestlased on sellest tuleneva soojuse ja D-vitamiini jahil nädalavahetuseti perega matkamas, rahvajooksuks treenimas, rattaga sõitmas ning muid spordialasid harrastamas. Paraku tegijail aga juhtub… Selleks, et ilmastikuolud, pisem õnnetus või allergia treenimist ei segaks, võiks igal tervisesportlasel kodus või vastavalt olukorrale kaasas olema mõned ravimid, mis sobivad igaks võimalikuks olukorraks.

Desinfitseerimisvahendid

Haavade puhastamine ja desinfitseerimine on esmatähtis paranemise kiirendamiseks ning võimalike tüsistuste vältimiseks. Tervisesportlase apteegis võiks alati olla üks antiseptiline vedelik, millega on võimalik puhastada haavu ja nahavigastusi. Soovitatav on valida just selline vahend, mis on alkoholivaba – see ei kuivata nahka ega tekita ebameeldivat kipitustunnet. Kui matkal või treeningul olles juhtub õnnetus ning desinfitseerimisvahendit pole käepärast, siis tasub haava puhastada ja loputada puhta veega.

Päikesekaitse

Kuna eestlase hele nahk võib kevad-suvisel ajal kergelt ära põleda, siis tasuks käepärast hoida näiteks multifunktsionaalset päikesepulka. Seda saab määrida nii põskedele, õlgadele kui ka ninale – just nendele kohtadele, mis on varmad päikese käes liialt ära põlema. Päikesekreemi kaitsefaktor (SPF) võiks olla vähemalt 10 kuni 15. Lisaks päikesekaitsekreemidele on soovitatav suvisel treeningul keskpäevasel ajal peas kanda ka mütsi – päikesepiste tekib just katmata pea tõttu ja on väga ohtlik.

Allergiarohi

Allergiarohi on kasulik igale spordisõbrale, kes on teadlik oma allergiatest ning soovib neid treenides vältida või leevendada. Allergia peamisteks sümptomiteks on ninakinnisus, lõhnatundlikkuse kadumine, rohke eritis ninasõõrmetest, survetunne näos, sügelus, kipitustunne või aevastamine ja silmade punetus. Allergiaravimeid on mitmesuguseid, neid on nii tablettidena, pihustena, silmatilkadena kui ka salvidena. Vastavalt allergiale tasub valida sobiv ravim sümptomite leevendamiseks ja ennetamiseks.

Külmageel

Külmageel aitab leevendada valu ja põletikke ning selle toime on pikaaegne ja kiire. See alandab paistetust, lõõgastab lihaspingeid, ravib lihasväsimust, kiirendab trauma paranemist ning aitab lihaste taastumisel koormuse järgselt. Alati tasub valida võimalikult looduslik külmageel.

Foto: Berlin-Chemie Menarini Eesti

Plaastrid ja sidemed

Käepärast peaks olema nii suuremaid kui väiksemaid ja ka steriilseid plaastreid, samuti eri laiusega sidemeid. Näiteks põlve- või peapiirkonna vigastuste korral on hea kasutada just suuremaid steriilseid plaastreid. Sidemed ja plaastrid peaksid olema alati pakendatud steriilselt.

Halvad, kulunud ja valesti valitud jooksujalanõud võivad tekitada ebamugavaid ville ja hõõrumistunnet, pikemal teekonnal isegi sügavamaid pindmisi lihahaavu kannal või varvastel. Sellises olukorras tulevad appi villiplaastrid, mis loovad villide paranemiseks soodsa keskkonna ja vähendavad valu- ning ebamugavustunnet. Lisaks eelnevale ei lase nad mustusel haava tungida ja aitavad vältida põletiku teket.

Kriimusalv

Kriimusalvi on hea kasutada mitmesuguste pisemate marrastuste või nahalõhede korral. Haava paranemise kiirendamiseks tasub valida apteegist sobiv salv, mida seejärel kanda nahale pärast selle puhastamist vee või antiseptikuga. Hea ja loodusliku kriimusalvi saab kokku segada ka mesilasvahast, jojobaõlist ja taruvaigust.

Valuvaigistid

Sportimisel võib sageli esineda lihasvalu või valu selja alaosas, seda näiteks liialt suure treeningmahu või koormatud lihaste ebapiisava lihasjõudluse tõttu. Sellisel puhul tasub abi saamiseks pöörduda apteeki ja küsida sobivat valuvaigistit või ravimit. Abiks on näiteks valuvaigisti Dolmen (tabletid 25MG N10, toimeaine deksketoprofeen), mis aitab kerge kuni mõõduka valu puhul. Dolmen on ainus käsimüügiravim, mis sisaldab deksketoprofeeni ja on laktoosivaba koostisega. Võta üks tablett Dolmeni (deksketoprofeeni) iga 8 tunni järel. Antud valuvaigisti imendub kiiremini, kui manustada seda enne söömist. Dolmeni (deksketoprofeeni) soovitatav ööpäevane annus on kuni kolm korda päevas, eakatele ja maksa-või neeruhaigusega patsientidele kuni kaks korda päevas.

Dolmen, tabletid 25MG N10 (toimeaine deksketoprofeen) on käsimüügiravim. Näidustus: kerge kuni mõõduka tugevusega valu, sh muskuloskeletaalne valu, düsmenorröa, hambavalu, lühiajaline sümptomaatiline ravi. Annustamine üle 18. aastastel noorukitel ja täiskasvanutel: Dolmeni annus sõltub teie valu tüübist, raskusest ja kestusest. Teie arst ütleb teile, kui mitu tabletti te peate päevas võtma ja kui pika aja vältel. Tavaline soovituslik annus on 1 tablett (25 mg deksketoprofeeni) iga 8 tunni järel, mitte rohkem kui 3 tabletti (75 mg) ööpäevas. NB! Ravimit ei tohi kasutada alla 18-aastastel. Kui te olete eakas või kui teil esineb neeru- või maksafunktsiooni häireid, ei tohi te ravi alustamisel kasutada üle 2 tabletti (50 mg) ööpäevas. Eakatel võib annust hiljem suurendada tavapärase ööpäevase annuseni (75 mg deksketoprofeeni), kui Dolmeni talutavus on hea. Kui teil tekib ükskõik milline ravimi infolehel mainitud kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Ravimit ei tohi kasutada ilma arstiga konsulteerimata üle 4…5 päeva.

Müügiloa hoidja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Glienicker Weg 125, 12489 Berliin, Saksamaa. Täiendav teave: OÜ Berlin-Chemie Menarini Eesti, Paldiski mnt. 27/29, 10612 Tallinn, Eesti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles