Teadlased: murtud süda on eluohtlik

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

See kohutav tunne, kui ühtäkki oled armastatust ilma ja kogu sisikond tundub korraga plahvatavat? Selgub, et asi on tõsisem, kui seni arvasime. Tuleb välja, et murtud süda võib tõesti olla eluohtlik ning lõppeda surmaga. 

Taani Aarhusi ülikooli teadlased võtsid ette kergelt süngete alatoonidega uurimistöö ning jälgisid ajavahemikus 1995-2015 miljonit inimest, et vaadata, kas murtud südame ja suremuse vahel on mingi seos. Inimesed, kelle armastatud partner suri, võivad tõepoolest ka ise hinge heita ning kõige ohtlikum aeg selleks on 8-14 päeva pärast partneri lahkumist. Aja jooksul risk langeb.

Kui sa leinad armastatud kallimat, on suur tõenäosus, et kaasnevad ka südame rütmihäired – see on tõenäoliselt ka põhjus, miks klišeeks muutunud kujund murtud südame tõttu suremisest on tekkinud. Enamasti on küll arvatud, et ohus on eriti vanainimesed, kuid uuring tõestas, et see risk on sama kõrge ka alla 60-aastaste seas. Risk on seda kõrgem, kui partneri surm on olnud ootamatu, vahendab The Date Report.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles