Kas toores koogitainas kõlbab süüa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

See olukord on tuttav igaühele, kellele meeldib küpsetada: kui tainas valmis, tekib kiusatus seda maitsta. Selles pole midagi imelikku, sest mõnikord on tainas isegi parem kui valmis küpsetis. Kuskilt on aga meelde jäänud, et kui tainas on toores muna, võib sellest saada toidumürgituse.

Inimene on aga oma loomult uudishimulik ja kui varem pole taina maitsmisest midagi juhtunud, ei tohiks seda ka edaspidi juhtuda… Või kuidas?

Tegelikult on toore taina või ka tooreks jäänud küpsetise söömine nagu Vene ruleti mängimine, hoiatab Prevention. Muidugi võib minna õnneks ja sellest ei juhtu midagi, kuid alati jääb risk haigestuda tõsisesse tõppe. 

Doktor Soohyoun Ahni selgitusel võib tainas olla palju erinevaid koostisosi, mis on saastunud selliste haigusetekitajatega nagu kolibakter ja salmonella. Nende söömine võib põhjustada kerget gastroenteriiti (mille sümptomiteks on oksendamine, iiveldus, kõhuvalu, kõhulahtisus ja/või palavik), aga ka tõsisemaid haigusi nagu hemolüütilis-ureemilist sündroomi või isegi surma. Harvematel juhtudel tekib salmonella tõttu reaktiivne artriit, mis mõjutab põlvi, pahkluid ja jalalabasid.

Toidumürgituse kurnavamaid sümptomeid kogevad suurema tõenäosusega vanemad täiskasvanud, lapsed ja beebid, lapseootel naised ning need, kel on nõrgem immuunsus.

Kust need pisikud siis tulevad? Kui tainas on tehtud oma kätega, on peamiseks allikaks toores muna, milles võib olla salmonellat. Ära usu vana müüti, et muna on puhas, kui koor enne avamist puhtaks pesta, sest bakter on muna sees, mitte koore peal. Poest ostetud valmistainas on enamasti pastöriseeritud, mistõttu pole selle suurimaks riskiallikaks muna, mis võiks kanda haigusetekitajaid. Seevastu on olnud Ühendriikides juhtumeid, kus pakendatud valmistainast saadud mürgistuse on põhjustanud selle jahus pesitsenud kolibakter.

Seda teades ei maksa lubada lapsel maitsta poetainast või ka tainast, kuhu on lisatud muna. Munavaba tainas võib aga olla maitsmiseks üsna ohutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles