Lugeja küsib: millised toiduained ema toidulaual tekitavad beebile gaase?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Mu rinnapiima sööval beebil on päev läbi kestvad gaasid. Perearst ütleb, et lapse gaasid tulevad minu toitumisest. Samas ei oska arst öelda, mida ma siis vältima peaksin. Millised toiduained ema toidulaual tekitavad beebile gaase?» uurib naine Emmede Klubis.

Vastab tegeluskeskuse Mõmmila treener ja toitumisspetsialist Liina Davõdova 

Lapsele rinda andes tuleb alati arvestada sellega, et suuremal või vähemal määral jõuab ema tarbitav toit ka rinnapiima. Seepärast ütleb rusikareegel, et imetav ema ei tohi ka ise tarbida midagi, mida ta ei toidaks otse oma beebile - seetõttu tuleb hoiduda alkoholist ja muudest mürkidest, olla ettevaatlik ka käsimüügiravimite tarbimisel jms.

See, kas mõni tavaline ja ohutu toit põhjustab beebile vaevuseid, on täiesti individuaalne. Nii nagu mõni täiskasvanu on allergiline maasikatele või vaevleb kõhugaasides pärast rohket õunte söömist, on ka kõik lapsed erinevad. Paraku tähendab see, et lihtsat lahendust ema toitumisest tulenevate beebi gaaside ravimiseks ei ole - oma lapse keha tuleb lihtsalt sammhaaval tundma õppida.

Mõned seaduspärad siiski on. On täheldatud, et mis tekitab gaase emale, tekitab gaase ka tema lapsele. Seega kui sind ajavad liigselt puuksutama õunad, võib sama olla ka sinu beebiga. 

Järgmiseks võid proovida oma menüüst välistada klassikalised gaaside ja teiste kõhuhädade tekitajad:

- Kofeiin (kohv, must tee, Coca-cola, energiajoogid) – muudab lapsed rahutuks.

- Piimatooted – võib põhjustada ebamugavust kõhus (kõhuvalu, kõhugaasid, kõhulahtisus, ebaregulaarne soole läbikäimine).

- Suhkur – eriti just karboniseeritud magusad joogid võivad tekitada sooles käärimisprotsesse, mis omakorda tekitavad gaase

Kui gaasivalu on toidust tekkinud, peaks probleem kaduma 24 tunni jooksul pärast arvatava probleemse toiduaine menüüst eemaldamist.

Suures gaasivalude hirmus ei tohi kindlasti ära unustada, et ema toidulaud peab olema võimalikult mitmekesine. Hirmust lapsele gaase tekitada pikka aega ainult tatrast toitumine ei ole kindlasti arukas mõte. Tasakaalustatud toitumine on tähtis nii ema enda kui ka imetava lapse tervise jaoks! Laps peab rinnapiimast saama kätte vajalikud toitained.

Samal põhjusel pole sugugi mõistlik kohe pärast lapse sündi minna rangele dieedile, et kaalu kaotama hakata. Ka võivad beebile kõhuprobleeme tekitada kõikvõimalikud salendavad jms teed.

Kõhugaaside käes vaevlevad paljud beebid. Tihti ei olegi põhjus täpselt tuvastatav. Sellest pole midagi. See on osa beebiks ja beebi emaks olemisest. Enamasti mööduvad gaasivalud iseenesest kolmekuuseks saades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles