Ekspert selgitab: miks ei tasuks laste pilte sotsiaalmeedias jagada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laste ja noorte arengu eksperdi, dr Leonard Saxi sõnul on tihtilugu nii, et need asjad, mida vanemad peavad kahjututeks, ei ole tegelikult sugugi nii kahjutud. Suuresti kehtib see ka sotsiaalmeedia kohta.

«Sotsiaalmeedia on esinemine. See ei pea nii olema, aga reeglina siiski on. Me kasutame seda selleks, et teistele muljet avaldada. Lapsevanemana tahad aidata lapsel välja mõelda, kes ta on ja kelleks ta võiks saada. Sotsiaalmeedia võib hakata seda protsessi segama, sest seal on peaaegu kõik võlts,» vahendab RedBook eksperdi sõnu.

Dr Sax rääkis, et kui vanemad temalt küsivad, kas enda lastest tohib sotsiaalmeediasse pilte postitada või mitte, küsib tema neilt tavaliselt vastu, et miks vanemad seda teha soovivad. «Tavaliselt tahavad vanemad seda teha selleks, et näidata, kui imelised nende lapsed on… tegelikult tunnevad nende piltide vastu huvi vaid pereliikmed, ei keegi muu,» sõnas dr Sax ja lisas, et vanemad ei tohiks niiviisi käituda.

Dr Sax hoiatas ka vanemaid selle eest, et nende käitumine mõjutab lapsi enam, kui vanemad oskavad ise aimata. «Mõni 9-aastane tüdruk ei saa korralikult magada, sest ta peab kogu aeg jälgima, mitmele inimesele tema pildid sotsiaalmeedias meeldivad,» sõnas ta ja märkis, et tema hinnangul ei tohiks alla 13-aastaseid üldse sotsiaalmeediasse lubada, kuigi juba 9-aastaselt võib laps selle vastu huvi tunda.

Me kõik tahame oma pilte ja mõtteid aeg-ajalt jagada, aga tee seda teadlikult ning pane tähele, mida ja kui palju sa jagad. Samuti mõtle, millise sõnumi võib see su lapsele saata. Kas jagad fotosid lapse esinemisest nii hoogsalt, et vaatadki tervet üritust läbi telefoniekraani? Mis on sellise käitumise eesmärgiks? Näidata teistele, kui ilus, tark ja osav on su laps?

«See, kui paljudele su fotod meeldivad või kui palju järgijaid sul on, pole oluline,» sõnas Dr Sax. «Tähtis on see, kui palju on sul tõelisi sõpru.» Samuti on tähtis see, et sa oleksid oma lapsele võimalikult heaks eeskujuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles