Toidusõda ja loorberipärg ehk Kuidas tähistatakse koolilõppu mujal maailmas

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mida sina arvaksid lõpupeost, kus sind toiduga pillutaks? Aga just nii tähistavad kooli lõpetamist argentiinlased!

Rocca al Mare kuulutas äsja välja koolilõpukonkursi, kus veel sel nädalal on Eesti 9. ja 12. klassi lõpetajatel võimalik mobiliseeruda lustaka ühisfoto tegemiseks. Parima foto teinud klass võidab 200 euro väärtuses lõpuaktuse rõivaid igale klassi õpilasele, stilist Liisi Eesmaa konsultatsiooni nende valikul ning bussipiletid Lux Expressilt lõpureisile sõitmiseks. 

Konkursi žürii tööd juhtiva Liisi Eesmaa sõnul on meeleoluka lõpufoto tegemine väga levinud koolilõputraditsioon kõikjal maailmas. «Noored mitte lihtsalt ei rivista end üles paraadpildi tegemiseks, vaid lavastavad tõeliselt emotsionaalse fotomälestuse, mida ka aastakümnete pärast rõõmustav vaadata,» kinnitas Eesmaa.

PS! Vaata ka meie koolilõpupildi auhinnamängu ja võida 50 eurot!

Kuidas aga tähistatakse koolilõppu mujal maailmas?

Kõige ükskõiksemalt suhtuvad koolilõpetamisse jaapanlased. Jaapanis toimub keskkooli lõpetamine märtsis, enne uue õppeaasta algust. Lõputseremoonia leiab aset umbes tunni aja jooksul keset õppenädalat, lõpetajad kannavad uhkete kostüümide asemel koolivormi, marsivad ning laulavad ühislaule. Pärast tseremoonia lõppu naaseb enamik nooremaid õpilasi klassidesse ja jätkab õppetööd.

Rootsis kannavad koolilõpetajad alati oma valgete kleitide ja tumedate ülikondade aksessuaarina kaptenimütsi. Koolilõpetajad väljuvad lauldes ja hõisates koolist ning kooli ees tervitavad neid suurte nimeliste siltide ja plakatiteks vormitud piinlike lapsepõlvepiltidega lõpetajate vanemad ja sõbrad-sugulased, kes riputavad sinikollaste lintidega lõpetajatele kaela väikseid kingitusi. Seejärel suunduvad lõpetajad paraadina või veoautode kastides linna peale, kus terve kogukond neid ühiselt kärarikkalt õnnitleb.

Argentina on riik, kus pikk ja pingutusterohke haridustee saab eriti räpase lõpu. Nimelt on argentiinlastel kombeks soovida koolilõpetajatele head õnne, pildudes neid söögiga ja kõige muuga, mis ühe siivsa maarjamaalase jaoks suurim solvang oleks. Munad, jahu, siirup, mesi, suled, habemeajamisvaht – kui see määrib, siis see sobib!

Itaalias on juba Vana-Rooma päevilt võitjate tunnustamisena kasutatud loorberipärg ka täna lahutamatu osa koolilõpurituaalidest. Kohe pärast aktust pannakse lõpetajatele, nii neidudele kui ka noormeestele, pähe lõhnav loorberipärg, mida lõpetajad suure uhkusega ülejäänud päeva jooksul kannavad. Loorberipärg on osa igast lõputseremooniast, olgu tegu siis keskkooli või ülikooli lõpetamisega.

Millised rituaalid kaasnesid sinu koolilõpuga?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles