Tervislik võta toiduks, kihvtine pane kõrvale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karulauk.
Karulauk. Foto: Liis Treimann

Milliseid salu- või sooserval kasvavaid taimi võiks kevadel vitamiinipuuduse leevenduseks salatikaussi poetada? Internetis ilmub otsingusõnade «söödavad taimed» peale vaatevälja nii- ja naasuguseid allikaid, millest osa räägivad soovituste kõrval ka ohtudest, osa aga mitte. Mürgisust enamasti küll mainitakse, kuid sageli kas vaid üle libisedes või vastuoksa – liialt paisutades.

Viimasel ajal võib siin-seal lugeda soovitusi lisada salatisse hariliku kanakoolme (Ranunculus ficaria) lehti. Kui on soov enda peal inimkatseid teha, võib enne õite puhkemist neid ju pisut mekkida, kuid taime juuremugulad ja lehekaenlais olevad sigisibulad on mürgised – kanadele suisa surmavalt, millest tuleb ka taime nimi. Pärast õite puhkemist suureneb aga kogu taimes mürgise ranunkuliini hulk, mistõttu tuleb selle söömisest kindlasti hoiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles