Ühe tunni päevas võiks pühendada iseendale

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Telliskivi perearstikeskuse perearst Karmen Palts rääkis ajakirjale Tervis Pluss, et ühe tunni päevas võiks tegeleda sellega, mida igatsed - mõne jaoks on see lugemine, teise jaoks suusatamine, kolmanda jaoks jooksmine.

«Hingeigatsusi tasub täita, see teeb rõõmsaks, rõõmus inimene on aga tervem,» selgitas ta.

Paltsi sõnul tuuakse pingeline töö tihti väsimuse puhul ettekäändeks, tegelikult on aga väga rasked ehk üks-kaks päeva kuu või kahe jooksul. Arstil endal on iga päev üks tund ja iga nädal üks päev endale ning just tänu endale pühendatud ajale on tal jõudu ja energiat palju.

«Kui ma ei puhka, kaob mul tegutsemistahe. Organism küsib tagasi selle, mis on temalt ära võetud,» lisas ta.

Paltsi sõnul on halb, kui inimene jääb ootama hetke, mil organism hakkab puhkusevajadust meelde tuletama - selle asemel, et sundida end tagant nii kaua, kuni tervis seda enam ei luba, tuleks keha kuulata ning väsimuse korral puhata.

Väsinud inimese immuunsüsteem muutub nõrgaks ning üleväsinud inimest tabavad haigused palju kergemini, samuti võivad stressi korral aktiveeruda kasvajad ning ägeneda kroonilised haigused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles