Naiste pisarad kahandavad meeste seksisoovi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste pisaravedeliku lõhn kahandab meeste seksisoovi
Naiste pisaravedeliku lõhn kahandab meeste seksisoovi Foto: SCANPIX

Iisraeli Weizmanni instituudi tehtud uuring näitas, et nuttev naine kahandab märgatavalt mehe seksisoovi.

Põhjus ei ole nutmises, vaid pisaravedelikus sisalduvas aines, kirjutab The Telegraph.

Iisraeli teadlaste katses ei näinud katsealused mehed kedagi nutmas ega teadnud ka, et neile anti tunda naiste pisaravedeliku lõhna. Sellegi poolest meeste testosteroonitase langes märgatavalt ja nende aju seksiimpulsse kontrollivad osad muutusid väheaktiivseks.

Kontrollgrupile anti soolalahust nuusutada ning neil selliseid muutusi ei täheldatud.

Uurijate arvates edastavad pisarad samasuguseid keemilisi signaale nagu näiteks higi.

Iisraellaste sõnul on nende uuring esimene, kus märgati, et pisarad annavad signaale edasi. Kuid see ei olevat veel lõplikult tõestatud.

Uurijad võtsid pisaravedelikku naistelt, kes vaatasid laboratooriumis suuri tundeid tekitavaid filme. Pisaraid lasti naistel joosta mööda põski.

Esimeses katses uuriti, kas mehed teevad vahet soolalahuse ja pisaravedeliku lõhnal. Mehed ei märganud mitte mingit erinevust.

Teises katses anti 24 mehele nuusutada kas soolalahust või pisaravedelikku ning samal ajal vaadata arvutiekraanilt fotosid naiste nägudest.

Järgmisel päeval tehti kontrollkatse. Need mehed, kes esimesel korral said nuusutada pisarvedelikku, said nüüd soolalahuse ja vastupidi.

Tulemused näitasid, et mehed, kes tundsid alateadlikult naiste pisaravedeliku lõhna, pidasid arvutiekraanil olnud naistenägusid vähem atraktiivseteks kui need, kes olid saanud nuusutada soolalahust.

Kolmandas katses vaatas 50 meest kurva sisuga filme. Mehed kirjutasid, milliseid tundeid filmid neist tekitasid. Samal ajal mõõdeti katsealuste meeste vererõhku ning katsuti pulssi ning uuriti emotsionaalsusega seotud märke.

Kirjutised näitasid, et seksuaalne erutuvus ja testosterooni tase oli kõige madalam pisaraid valanud meeste seas.

Uurijad skaneerisid lõpuks meeste ajusid ning märkasid, et naiste pisaravedeliku lõhna tundnud meeste seksuaaliha kontrollivad ajupiirkonnad olid vähem aktiivsed.

Mitte ükski katse ei näidanud, et pisarate lõhn oleks mõjutanud meeste empaatiat.

Uut uuringut on juba ka kritiseeritud. Osa uurijad soovitas teha katse, nägemaks, kas sibula koorimisest  või sügavatest tunnetest tingitud pisarate lõhnal on samasugune seksisoovi kahandav mõju.

Osa uurijate arvates tõendavad nüüdsed tulemused varasemaid uuringuid, et nutmine ja pisarad vähendavad agressiivsust. Testosteroonitaseme langus võib sel juhul olla tingitud agressiivsuse, mitte seksuaalsuse vähenemisest.

Läbi naha eritavad inimesed iga päev suures koguses erinevaid aineid. Kui pisarad mööda põski alla veerevad, võivad nad endasse koguda ka naha pinnal olevad ained.

Jätku-uuringuga loodetakse teha kindlaks, kas seksipidur on tingitud nimelt pisaratest või hoopis läbi naha erituvatest ainetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles