Kolm põhjust, miks ainult trenniga saledaks ei saa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Plaanides kaalust maha võtta mõeldakse enamasti esiteks trenni peale, kuigi järgemisi välja antud uuringud tõestavad üha uuesti, et ainuüksi trenni tegemisest ei piisa. 

Voxi reporterid analüüsisid üle 60 kaalu langetamisest ja rasvumisest tehtud uuringut ja tõid sealt välja kolm väga olulist punkti.

  1. Kaalulangust silmas pidades on ainult trenni tegemine pea kasutu. Näiteks on tõestatud, et kui inimene teeb trenni, aga tema toitumine jääb samaks, siis langeb kaal ainult paar kilo. Inimorganismi energiasüsteem on palju keerulisem kui mantrana korratav lause: ära tuleb kulutada sama palju energiat kui sisse süüakse, sest ainult trenniga on väga raske saavutada vajalikku kaloridefitsiiti.
  2. Päevasest kaloripõletusest moodustab trenn vaid väga väikese osa. Vähem kui 30 protsenti energiast, mis päeval kulutatakse, läheb trenniga. Palju rohkem kulub kaloreid lihtsalt eksisteerimisele, hingamisele ja seedimisele.
  3. Trenni tegemine võib kaalu langetamist isegi saboteerida. Nagu öeldud, ei kulu trenniga tegelikult väga palju energiat ja tihti premeeritakse end pärast pingutust toiduga, mis sisaldab rohkem kaloreid kui trennis läks. Lisaks võib treening söögiisu tõsta ja vaatamata teadlikule kalorite arvestamisele ülesöömist põhjustada. 

Aga mis siis toimib? Kui vaadata puhtalt teadusuuringuid, siis parimad strateegiad püsivaks kaalulanguseks on enda iganädalane kaalumine, portsjonisuuruste jälgimine, rasvarikaste ja töödeldud toitude vältimine, kalorikoguse piiramine ning sellega kombineeritud regulaarne treening. 

Teisisõnu, kui sa jälgid toitumist ja teed ka trenni, siis ära mõtle trenniga kulunud kaloritest kui miinuskaloritest, mille võiks söögiga tasa teha. Tee kindlasti ka trenni, aga kaalust alla võtmiseks vaata hoolega, mis suhu pistad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles