Miks tulevad kaotatud kilod tagasi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled kunagi proovinud mõnda trendidieeti ja tänu sellele üsna kähku kaalust alla võtnud, siis ilmselt tead, et kaotatud kilod võivad kiirelt tagasi tulla. Veelgi enam, lisaks kaotatud kilodele võivad tekkida lausa mõned lisakilod, kuigi sa nägid dieediga niivõrd palju vaeva.

Kuna selline asi tekitab kahtlemata masendust, otsustasid teadlased asja lähemalt uurida ja jälgisid kaalulangetussaate «The Biggest Loser» osalejaid kuus aastat pärast saates osalemist. Teadlased leidsid, et meie kehad võitlevad väga kõvasti kaalulangetuse vastu, kirjutab Elite Daily.

Täheldati, et saates osalenute ainevahetus muutus pärast kaalulangetust puhkehetkedel väga aeglaseks. Michael Schwartz, Washingtoni ülikooli teadlane, kes on lähemalt uurinud ülekaalulisust ja diabeeti ning kes polnud antud uuringuga seotud, selgitas: «Sa võid olla teleris, sa võid kõvasti kaalu kaotada, see võib nii püsida kuus aastat, aga sa ei saa bioloogilise reaalsuse vastu võidelda. Kui sa kaalud vähem, kui peaksid, siis võitleb keha selle eest, et kaotatud kilod tagasi saada.»

Seega kehtib ikkagi vana hea tõde: kaalulangetus ei tohi toimuda liiga järsku. Kui soovid kaalust alla võtta, siis alusta oma teekonda väga aeglaselt. Ära sea omale suuri eesmärke, sest siis on põrumise oht suurem. Sel viisil on ka soovitud kaalu kergem hoida, sest su keha ei pea suurt nälga kogema ega hakka energiat ladustama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles