Üllatavad toidukombinatsioonid, mis teevad tervisele head

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisa lihale rosmariini.
Lisa lihale rosmariini. Foto: Vida Press

Mõned toidud on veelgi kasulikumad, kui neid süüa koos teiste tervislike toitudega. RedBook pakub välja mõned kooslused, mis on peale selle veel hea maitsega.

Oliiviõli ja spinat

Spinatis on kõvasti A-vitamiini, mis tuleb kasuks silmanägemisele ja immuunsüsteemile. Kuna A-vitamiin on rasvlahustuv, vajab see imendumiseks rasva. Kõige paremini saab sellest lehtviljast kasulikud ained kätte siis, kui seda süüa koos monoküllastumata rasvade, näiteks oliiviõliga.

Munad ja juust

Enamasti teatakse hästi, et tervete ja tugevate luude taga seisab kaltsium, kuid vähe räägitakse sellest, et kaltsiumi imendumiseks oleks vaja veidi D-vitamiini. 

Grillliha ja rosmariin

Mis iganes liha plaanid grillida - veiseliha, sealiha või kanaliha - marineeri seda rosmariiniga. Kõrgel kuumusel liha küpsetamine või grillimine võib viia kahjulike ühendite, heterotsükliliste amiinide tekkeni. Rosmariinis leidub aga nii võimsaid antioksüdante, mis ei lase küpsemise ajal ohtlikel ühenditel tekkida. Seega aitab rosmariin marinaadis maandada vähiriski.

Punane paprika ja mustad oad

Mustades ubades on tublisti rauda (rääkimata valkudest ja kiudainetest), kuid paraku on neis ka fütaate, mis takistavad organismil selle kasuliku mineraali imendumist. Fütaatide toimele hakkab hästi vastu punases paprikas leiduv C-vitamiin, mis aitab raua imendumisele kaasa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles