Mis vanuses lapse juukseid tohib värvida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Plikatirts võib hakata värvilisi triipe lunima juba õige noores eas ja paljud vanemad annavad sellele ka pikemalt mõtlemata järele. Väike värviline salk ei tohiks ju midagi paha teha? Tegelikult ei olegi juuste värvimine nii süütu protseduur, kui võiks arvata.

«Ma tõesti ei pea ohutuks lastel juuste värvimist või blondeerimist enne puberteediea lõppu, ideaalis mitte enne hilisteismeiga ehk 16. eluaastat,» soovitab portaalis Good Housekeeping dermatoveneroloog doktor Sejal Shah, kelle selgitusel on lastel oluliselt õhemad juuksed kui täiskasvanutel. Kuna juuksevärv võib olla väga kange, siis on lapse õrn juus selle kahjustuste suhtes märksa vastuvõtlikum. Doktor Shahi sõnul läbivad nii juuksed kui nahk sünnist puberteedini arenedes mitu olulist etappi ning on seetõttu väga tundlikud ja altimad keemiale reageerima. 

Reaktsioone võivad otseselt põhjustada juuksevärvis sisalduvad ained. «Need kemikaalid on karmid ja võivad juukseid kahjustada,» lisab dermatoloog doktor Margarita Lolis. «Enamasti on püsivärvides kasutatud ammoniaaki, vesinikperoksiidi ja kemikaali nimega paraphenylenediamine, mis kõik võivad põhjustada väga ränkasid reaktsioone.» Lisaks võivad need kemikaalid muuta juukse tekstuuri, nii et peale värvi saab teise ilme ka üldine juuste välimus. 

Peale selle, et kemikaalid võivad rikkuda lapse juuksed ja peanaha, on salongiomaniku Eva Scrivio sõnul veel üks oht, millele mõelda. «Arvestada tuleks ka mürgiste aurudega, eriti kui lapsel on astma,» paneb ta südamele. 

Kui vanem soovib oma lapse juukseid ise värvida, tuleks püsivärvi asemel eelistada kergvärvi. «Ajutised värvid katavad vaid karvatüve ega tungi karva nagu püsivärvid,» seletab Shah ja soovitab tutvuda ka taimede ja teedega, millega saab juukseid toonida. Kui just tingimata peab värvima, siis ei tohi lapse puhul vahele jätta allergiatesti ning värvimisel vältida värvi kandmist peanahale. Seetõttu võiks piirduda näiteks triipudega.

Salongis võiks stilistilt paluda balayage'i tehnikat, mille korrektsel teostamisel jääb samuti peanahk puutumata. Nii saab laps proovida värve, mis ajapikku kuluvad maha ega kahjusta juukseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles