Ema, kes suunab last teadlikult nutiseadmetest eemale

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Apollo raamatukaupluse püsiklient ostab aastas keskmiselt kolm kuni neli lastele suunatud toodet. Rakveres elab aga ema, kes ostis ainuüksi Apollo raamatukauplustest möödunud aastal oma tütrele 160 lasteraamatut, -mängu või DVD-d. Ta on möödunud aasta enim lastetooteid ostnud püsiklient. 

Apollo müügi- ja turundusjuht Eha Pank sõnab, et Apollo raamatukauplused otsustasid emadepäeva eel tunnustada kõige aktiivsemat ja stabiilsemat Apollo püsiklienti, kelle möödunud aasta ostukorvist enamuse moodustasid lastele suunatud teosed. «Hindame väga seda, et vanemad suunavad enda lapsi raamatuid lugema ning arendavaid ja mängulisi tegevusi harrastama, ning premeerime möödunud aasta kõige lapsesõbralikumat püsiklienti ka Apollo kinkekaardiga,» toob Pank esile.

Seitsmeaastase tütre ema Angela (36) sõnul on lapse lugema suunamine olnud teadlik valik. «Meil on kodus põhimõte, et kodus arvutit ei ole. Kuna omal ajal arvuteid ei olnud, oli peamiseks ajaviiteks raamatute lugemine või õues mängimine. Oleme jälginud seda põhimõtet ka oma lapsega,» lausub Angela. Tänaseks on tüdrukutirts juba niivõrd suur lugemis- ja nuputamishuviline, et kaubanduskeskusesse minnes palub ise esimese asjana luba minna raamatupoodi.

Angela laps oli vaid paari aasta vanune, kui sai näppude vahele oma esimese papist kaantega raamatu. Nüüdseks valib ta poest huvipakkuvaid raamatuid ning mänge ise, lemmikud on nuputamisraamatud. Angela sõnul on keeruline öelda, mille järgi laps omale raamatuid valib. «Torkab silma ainult see, et kui raamatu kaas on põnev, siis vaatab laps sisse ning kui talle teos huvi pakub küsib, kas ta võib selle võtta,» kirjeldab Angela. Samuti käivad huvipakkuvad teemad hooti – vahepeal linnud ja loomad, siis taimed ja loodus või kosmos ja taevakehad. Angela ise katsub lapsele meelepäraste teoste vahele põimida ka klassikalisi Eesti teoseid, mis on koolis kohustusliku kirjanduse nimekirjas. «Kui laps loeb juba eelnevalt kohustusliku kirjanduse teosed läbi, siis ei teki tal koolis seda kohustuslikkuse tunnet, mis nii mõnegi lapse lugemisest eemale peletab,» lisas Angela.

Perekonnas on igakuiselt kõrvale pandud kindel summa, mida kulutatakse lapse raamatute, mängude, multifilmide peale. «Summa sõltub võimalustest, kuid keskmiselt 25-30 eurot kuus,» räägib Angela ning lisab, et kui selja taha on jäänud mõni tähtpäev nagu jõulud või sünnipäev, on summa kindlasti suurem. «Laps on harjunud koguma oma taskurahast osakese ka raamatute jaoks, mistõttu vahel on tal tõesti väga suur summa juba kokku kogutud, millega poodi jalutada,» selgitab Angela ning meenutab, et kõige suurem summa, mis raamatupoes erinevatele mängudele ja raamatutele korraga kulutati, oli 200 eurot.

Nutiseade vaid õppimiseks

Nutiseadmetest hoidumine on olnud seni pere põhimõte ning seda pole seni raskendanud ka kool ning klassikaaslased. «Jah, meil on kodus üks tahvelarvuti e-koolist õppimise vaatamiseks ning kooliga suhtlemiseks, kuid mängimiseks või piltide vaatamiseks me seda ei kasuta,» selgitab Angela ning lisab, et kuna koolis on nutitelefonide kaasavõtmine keelatud, pole seni huvi tuntud ka nutitelefoni vastu.

Angela on veendunud, et lapsed hakkavad meelsamini lugema, kui ees on vanemate eeskuju. «Kui vanemad ise raamatuid loevad või lapsele õhtul vähemalt unejuttu loevad, siis hakkavad lapsed ka raamatute vastu huvi tundma ning õpivad kiiremini lugema,» usub Angela. Ta leiab, et aastasele lapsele võiks endiselt kätte anda parem väikelastele mõeldud arendava raamatu kui nutitelefoni. Angela on eelkõige Apollo raamatukaupluste püsiklient, sest sealne lai tootevalik ning eripakkumised sobivad nende pere soovidega. Püsikliendina pöörab ta aga  tähelepanu sellele, et kui mõned raamatud kaovad lettidelt väga kiiresti, võiks kordustrükid tulla kiiremini. «Lisaks on väga raske leida mõningaid klassikuid, mis on laste kohustusliku kirjanduse nimekirjas, kuid mida poodides enam ei müüda ning raamatukogudest on välja laenutatud,» selgitas Angela.

Apollo müügi- ja turundusjuht Eha Pank sõnab aga, et kaupluse tootevalik ja ka klassikalise kirjanduse osakaal toodetest sõltub suuresti kirjastuste poolt tarnitud raamatute hulgast ning ka raamatute üldtiraaži numbritest, mis klassikaliste raamatuhittide puhul pole iga-aastaselt nii mahukad, eriti kui tegemist on kordustrükiga. Samas leiab kõiki teosed Apollo raamatukauplustest üle Eesti ning kui raamatut ei peaks olema ostja kodulinnas, siis saab selle soetada Apollo e-poest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles