Video: Kundalini jooga äratab sisemise potentsiaali

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kundalini jooga
Kundalini jooga Foto: Terve Tervis

Tallinna TV saade «Terve Tervis» ja saatejuht Riina Reiman on taas koos GoodNewsi ajakirjanike Monika Kuzmina ja Joanna Müüriga midagi uut katsetamas, seekord on järg Kundalini jooga käes, mida on nimetatud ka kõigi joogade emaks.

Seda õpetab Sikh Darma esindaja Sukhdev Kaur, kes on pärit Mehhikost ja tuli 12 aastat tagasi täiesti üksi seiklejana Euroopasse. Ta saabus siia ülikooli õppima ja jäi hiljem Kunstiakadeemiasse õpetama. Kuna naine oli juba Mehhikos joogaga tegelenud, jätkas ta seda ka siin ja tundis siis üha enam, et tahaks seda ka teistega jagada.

Sukhdev ütleb, et Mehhikos ei teadnud ta Eestist ega maailma sellest osast midagi ja algul tuligi ta Soome. Ta räägib korralikku eesti keelt, kuid see ei tulnud kergelt.

«Kolm aastat võtsin julgust, et eesti keeles rääkima hakata,» tunnistab Sukhdev. «Algul kuulasin ja sain ka aru, aga kõik tahtsid minuga inglise keeles rääkida. Polnud lihtne paluda endaga eesti keeles rääkida. Palusin mind vajadusel parandada. Esimesed kaks nädalat oli lausa peavalu, et tahan ennast väljendada, aga ei saa, ja siis hakkas vaikselt tulema.» Ta lisab, et õppimise juures on olulised keskkond, ühiskond ja sõbrad, tundides aitavad õpilased teda kaasa ja ka koolitustel on ta palunud eesti keeles üle rääkida.

Kundalini jooga kohta ütleb õpetaja, et see on oma potentsiaali äratamine — meil kõigil on võimalik ühenduda oma täiusliku, jumaliku osaga, mis on meie sees, aga tavaliselt see magab. «Äratamine või ärkamine on see, mida me kutsume teadlikkuseks ja Kundalini jooga töötab selle äratamisega füüsilisel tasandil,» seletab joogaõpetaja. «Seda saavad kõik teha, see pole ainult neile, kes on vormis või painduva kehaga, seda saab isegi ratastoolis teha.»

Kundalini joogas on harjutusi ja nende sarju palju ning need töötavad erinevate kehaosade ja -süsteemidega. Õpetaja sõnul pole kõige olulisemad siiski mitte harjutused ja kehaasend, vaid hingamine ja fookus selle taga. «Hingamine paneb elujõu liikuma, et ei jääks mürgijääke, toksiine, vanu mõtteid, mustreid ja harjumusi või pingeid kehas,» selgitab Sukhdev Kaur. Kõige toredam selles joogas on see, et seda saab kasutada ja praktiseerida igal pool.

Üheks meditatsiooniks on külluse loitsimine ning taas tuleb luua ühendus iseendaga, et see poleks lihtsalt küllus, vaid õitseng. Sukhdevi sõnul paneb külluse loitsimine rahalise poole voolama, kuid kui me tahame midagi kontrollida, siis läheb see tavaliselt käest ära. See on sama, mis hingamine, kus kõige olulisem on väljahingamine — sel moel lased kontrollist lahti, et sinu juurde tuleks see, mis on sulle mõeldud.

Kundalini joogas on oluline ka teada, kuidas alustada, et sellest oleks abi ja sa endale liiga ei teeks. Parim viis on õppida koos õpetajaga rühmas või temaga personaalselt. Sukhdev ütleb, et enamiku harjutustest saab iseseisvalt teha, kui oled saanud juhised. «Kundalini joogas on hea see, et me häälestame ennast sisse ja välja, loitsime endale kaitseks kaitsemantra ja sel ajal, kui me joogat teeme, voolab meis selline energia, et me tunnetame alati ennast, need harjutused on pehmed, et saaks ennast tunnetada,» selgitab ta. Alguses on vaja teada, kas teed õigesti või valesti ja kui tunde kätte saad, võid ka iseseisvalt teha.

Joogaõpetaja ütleb, et iga päev tuleks natuke joogat teha, et endaga ühenduses olla ning hea on alustada hommikul, et päeva alguses endaga kontakt luua ja see kestab päev otsa. Alguses võib teha kasvõi ainult minuti, et hiljem pikemalt tegemisega harjuda, sest see kõik on iseendale mõeldud.

Mida arvavad Kundalini joogast GoodNewsi ajakirjanikud? 

Monika on kaua otsinud tõeliselt inspireerivat joogaõpetajat, kelle õpetuste järgi saaks õppida kiires elutempos rahunema ning võtma aega ainult endale.

«Kohe peale esimest joogatundi tundsin sisemise tavapärase ärevuse rahunemist. Lahkusin tunnist naeratusega näol ja tundsin ennast peale joogatundi terve päeva rahulikumana kui muidu,» meenutab ta. «Kundalini jooga on senistest katsetustest, mida oleme «Terve tervis» saatega käinud katsetamas, just see, kus soovingi käima jääda. Oleme nüüdseks juba mitmes tunnis käinud ning on ääretult huvitav jälgida oma keha tunnetust ja mõistuse mõtteid. Kui esimesel tunnil ei suutnud mõistuse hääl peaaegu üldse välja lülituda, siis teisel korral tunnetasin juba hetkes olemise võlu. Tegelikult tundub mulle, et jooga tõelist olemust ja kingitust, mida tema praktiseerimine meile annab, peab ise kogema, see on midagi, mis sobib kõigile, aga on samas väga personaalne. Ootan põnevusega järgmist joogatundi!»

Joanna sõnul läks ta sellesse tundi täieliku võhikuna, kuna ei olnud sellest isegi mitte kunagi kuulnud. «Esialgu eeldasin, et tegu on venituste ja raske trenniga, kuid pidin üllatuma. Tegu on väga vabastava ja rahuliku treeninguga, kus saad veeta ideaalselt aega iseendaga,» räägib ta. «Kundalini jooga keskendub põhiliselt hingamisele ning kõige huvitavam avastus minu jaoks oli see, et kuigi ma hingan iga päev, siis ma ei oska seda õigesti teha. Samuti avastasin seda, et ei ole üldse kerge enda mõtteid enda peast eemale hoida, vaid see nõuab väga suurt pingutust.

Soovitaksin Kundalini joogat kõigile, kes vähegi tunnevad, et sooviksid enda päeva alustada värske ja pingevabana. See tõesti töötab! Minule tõi see igatahes järgnevaks paariks tunniks iseenesest naeratuse näole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles