Kohvimeister õpetab, kuidas valmistada õigesti presskannukohvi (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Brick Coffee Roasteri kohviröstla meister Henry Politanov.
The Brick Coffee Roasteri kohviröstla meister Henry Politanov. Foto: Rasmus Kooskora

Tallinna restorani Trühvel juures asuva The Brick Coffee Roasteri kohviröstla meister Henry Politanov õpetab kohvisõpradele, kuidas parimat kohvi valmistada ja esimeseks variandiks on presskannukohv, mis on edasiarendus niinimetatud tassi- ehk pätikohvist.

Meistri sõnul on selle valmistamisviisi eeliseks asjaolu, et nii saab kohvist kõige rohkem aineid kätte ja jook tuleb täidlasem, selle maitse ja lõhn on värsked ning aroomikad, kuid samas filterkohviga võrreldes määrdunuma maitsega. Valmistamisel tuleb kasutada jämejahvatust ja peale valada mitte keevat vett, vaid kuskil 95-kraadist. Kohvipuru mõõdetakse arvestusega 100 milliliitri kohta 6-8 grammi.

«Pärast pealevalamist võiks läbi segada, lasta 3 minutit tõmmata, siis segada 10 sekundit ja 20 sekundi jooksul alla pressida,» õpetab Henry Politanov. «Kui kohv on juba tassi valatud, võiks ka vahtu koorida, see annab parema tulemuse, sest vaht on üldjuhul mõru.» Peab ka meeles pidama, et liiga kuum vesi kõrvetab kohvipuru ja jook saab kibeda-mõru maitse.

Presskannukohvi puhul võiks kannu eelnevalt soojendada. Tänu nõu ehitusele on võimalik kohvipaks täielikult eraldada. Kohvispetsialist soovitab ka kohvi presskannust välja valada. Kui see sinna seisma jääb, siis hakkab kohv üle tõmbama ja 5-10 minutit seisnuna pole see enam nii hea kui kohe laialivalatuna.

Presskannukohvi kasutatakse Henry sõnul üsna palju, kuid mitte nii palju kui varem. Tema ise tegi seda enda tarbeks viimati mõni kuu tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles