Tähtkujud ja emadus ehk milline ema oled sina?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt oled sa vähemalt korra end mõne teise naisega võrrelnud ja mõelnud, et sinust ei saa küll sellist ema. Kui uskuda tähtkujusid ja nende iseloomustusi, siis ei pruugi asi sugugi olla sinu enda kontrollida...

Marie Claire koostas AstroTwinsi abiga väikese ülevaate, millised emad on erinevate tähtkujude esindajad.

JÄÄR

Tugevused emana: enesekindlus, eneseteadlikkus, tugevus, kartmatus.

Nõrkused emana: võistlushimu, viha, lühinägelikkus, kinnismõtted, edevus, enesekesksus.

Milline lapsevanem on Jäär? Jäära juhib keevavereline Marss, mistõttu valmistub Jäär elus kõigeks ette nii, nagu ta läheks lahingusse. Emadus pole mõeldud saamatutele ja õnneks ei käi see sõna Jäära kohta. Igas Jäära-naises peitub diiva ja enesekindlus ei jäta Jäära kunagi maha. 

Jäära jaoks võib emaduse alguses olla veider see, et teine inimene sõltub temast täielikult. Jäär keskendub peamiselt endale ja seab oma vajadused esiplaanile, seega tal võib olla esialgu keeruline pöörata oma tähelepanu kellegi teise suunas. 

Jäär võib vahel tunda süümepiinu, sest ta eeldab, et lapsed saavad ise paljude asjadega hakkama, kuid tegelikult näitab ta sellega lastele väga head eeskuju. Jäär ei küsi kunagi kelleltki luba selleks, et olla tema ise või ajada taga oma eesmärke. Jäär on väga võimas eeskuju ja julgustab lapsi pidevalt midagi õppima.

SÕNN

Tugevused emana: stabiilsus, hea maitse, mõistlikkus, töökus.

Nõrkused emana: järeleandmine, materiaalsus, tujukus, edevus.

Milline lapsevanem on Sõnn? On mõned teemad, mille puhul on Sõnnist ema vankumatu. Iga Sõnni-naise sees peitub vanamoeline tütarlaps ja teatud asjades pole ta nõus järeleandmisi tegema. Ent selle karmi pealispinna all on jumalanna, kes on alati kahe jalaga maa peal. 

Sõnn käib rahaga väga arukalt ringi ja usub investeerimisse. Seega pole mingi ime, et kui Sõnn on investeerinud oma aega lapse kasvatamisse, siis ta tahab selle eest ka tunnustust saada. Sõnni lastel on head kombed, nad austavad endast vanemaid inimesi ja ilmselt jumaldavad ka oma vanemaid. Kuigi Sõnn tahab oma lastega lähedane olla, ei kavatse ta siiski hakata nende parimaks sõbraks. 

Sõnnile meeldib väga teiste elu organiseerida, mistõttu sobib ta lapsevanema rolli ideaalselt. Ja kui rääkida Sõnni prioriteetidest emana, siis tuleb tunnistada, et see naine peab oma eesmärkidest piinliku täpsusega kinni.

KAKSIKUD

Tugevused emana: mitmekülgsus, nooruslikkus, uudishimu, avatus, originaalsus, loomingulisus.

Nõrkused emana: järjepidamatus, piiride puudumine, iseenda vastu rääkimine, kannatamatus, loengu pidamine kuulamise asemel.

Milline lapsevanem on Kaksikud? Kaksikutest ema võib olla keeruline ja vahel lausa vastuoluline, kuid igav ei hakka temaga kunagi. Kaksikud on niivõrd mitmekülgsed, et perekond ei tea kunagi, mida Kaksikutest ema võib järgmisena öelda või teha. Tema kodus pole ühtegi igavat hetke, kuigi pereliikmed võivad kohati lausa igavust taga igatseda.

Kaksikutest ema ei saa midagi parata, et tema teod võivad vahel olla vastuolulised. Kui tal oleksid jäigad põhimõtted, siis ta ei saaks olla muretu Kaksikute tähtkujust naine. Kaksikute elu on täis ootamatusi ja see muudab elu nendega ääretult põnevaks.

Kaksikuid juhib Merkuur, mis tähendab seda, et Kaksikutest ema aju ei lülitu kunagi välja. Kuna tal käib kogu aeg vilgas mõttetöö, võib Kaksikutest ema olla kõige ekstsentrilisem naine oma tänaval. 

Scanpix
Scanpix Foto: Caro / Scanpix

VÄHK

Tugevused emana: tundlikkus, lohutamine, hea maitse, pühendumine, sentimentaalsus.

Nõrkused emana: pidev soov lapsi kõige eest kaitsta, tujukus, kartlikkus, armukadedus.

Milline lapsevanem on Vähk? Vähist naine on juba lapsest saati olnud kõigi eest hoolitseja. Mõned naised ei tunne vajadust emaks saada, kuid Vähi kohta see ei kehti, sest tema on kasvanud mõttega, et emaroll on tema jaoks loodud. 

Vähk suhtub perekonda üsna idealistlikult ja soovib luua ilusa ning mugava kodu. Ta pühendab palju aega ja energiat enda ning laste suhetesse ning ilmselt on ta laste usaldusisikuks kuni elu lõpuni. 

Emakssaamine mõjub Vähi seltsielule väga positiivselt. Kuna Vähk võib olla veidi häbelik või vaoshoitud, siis annavad lapsed talle hea põhjuse, miks teiste vanematega rohkem suhelda. Lastest rääkimine võimaldab Vähil inimesi paremini tundma õppida, et teha kindlaks, kas nad on tema tähelepanu üldse väärt või mitte. Vähi jaoks on tõeliseks usalduse märgiks see, kui ta kutsub kedagi enda koju, sest kõiki inimesi ta oma pühamusse ei luba. 

Kas Vähist ema võib vahel olla snoob? Jah, ent Vähi kasuks räägib see, et ta on siiras sõber, kelle sidemed teistega muutuvad aja jooksul vaid tugevamaks. Vähk ei luba teisi kergekäeliselt oma maailma, aga need, kes on sinna sisse saanud, on seal kaua. Vähk eeldab lojaalsust neilt, kellele ta on oma südame avanud. 

LÕVI

Tugevused emana: mängulisus, juhtimisoskus, loomingulisus, enesekindlus.

Nõrkused emana: enesekesksus, dramaatilisus, liigne energilisus.

Milline lapsevanem on Lõvi? Loominguline ja dramaatiline Lõvi-ema jätab märgi maha kõikjale, kus ta käib. Lõvi jaoks on lapsevanemaks olemine kõige suurem eneseväljendus: roll, millesse Lõvi pühendub 100 protsenti. Lõvi on selline ema, kes tahab kõigega kursis olla ja kõigega ise tegeleda. Ta on uhke selle üle, et kasvatab võimekaid ja edukaid inimesi, kellest kasvavad maailmamuutjad.

Lõvi pole õel, kuid ta võib vahel väga karm olla. Kuna Lõvil on suured eesmärgid, võib olla raske talle meele järele olla. Lõvil on kõrged standardid, mida ta ise alati järgib ning ta ei pruugi märgata, et survestab oma lapsi liiga palju. Samas, kui Lõvi laps kasvab üles ja temast saab edukas arst, jurist, ärimees või kes iganes, on ta oma emale igati tänulik. Lõvi pühendumine oma lapsesse oli kogu vaeva väärt!

Miski ei saa Lõvi takistada, kui tal on selge siht silme ees ja tema sihikindlus tähendab seda, et tema lapsed võivad saada sisse kõige parematesse koolidesse. Isegi, kui Lõvi lastest kasvavad emale täielikud vastandid, on ema nende elu väga palju mõjutanud. 

Lõvi plussiks on kindlasti see, et ta teeb palju tööd, aga ta ka pidutseb palju. Kui Lõvi otsustab midagi tähistada, siis ta teeb seda suurelt. Ta on põhjalik peoplaneerija ja Lõvi kinke ei suuda keegi üle trumbata. Teised võivad arvata, et Lõvi hellitab oma lapsi liigselt, kuid Lõvi ise seda nii ei näe, sest lapsed on tema jaoks au ja uhkus. 

NEITSI

Tugevused emana: organiseerimisvõime, mõistlikkus, tervislikud harjumused, intellektuaalsus.

Nõrkused emana: komme kritiseerida, muretsemine, iseteadlikkus, liigne analüüsimine.

Milline lapsevanem on Neitsi? Neitsist ema on huvitav segu kontrastidest. Mõnes mõttes sobib Neitsile emaroll, sest see annab talle võimaluse planeerida ja lapsi juhendada. Teisest küljest laseb see Neitsil olla mänguline ja end lõdvaks lasta. Mõne Neitsi jaoks on emaroll üsna lihtne, kuid teised peavad rohkem kohanema. Neitsi on harjunud oma privaatsusega ja tal on vaja aega, et leppida sellega, et privaatsust tuleb lapsega jagada. 

Neitsi on võimeline kainelt mõtlema ja nägema suuremat pilti. See aitab tal mõista, et tema lastest kasvavad tublid täiskasvanud. Tal on ka humoorikam ja filosoofilisem pool, tänu millele võtab Neitsi emadust kui suurt seiklust. Kuigi mõni ema võib tunda, et lapsed on kurnavad, siis Neitsist emale mõjuvad lapsed meelelahutusena ja muudavad iga olukorra tema jaoks rõõmsamaks.

Neitsile meeldib kõike täiuslikult teha, seetõttu võib emaroll talle väljakutseks osutuda, sest vigade tegemine on väga inimlik. Aga kui emadus Neitsile üldse midagi õpetab, siis seda, et ta peaks olema enda suhtes vähem kriitiline.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

KAALUD

Tugevused emana: kannatlikkus, elegantsus, hea maitse, ausus.

Nõrkused emana: järjepidamatus, snooblikkus, edevus.

Milline lapsevanem on Kaalud? Emadus võib olla just see, mis aitab muidu tasakaalututel Kaaludel õiget tasakaalu leida. Kaalude jaoks on suhted väga olulised ja kuigi see läheb nii mõnegi eneseabiraamatuga vastuollu, sobib Kaaludele teiste nimel elamine. Lapsed sobivad seetõttu väga hästi Kaalude ellu. 

Kaaludele ei meeldi kiirustada ja nad oskavad väga hästi lastega hetkes kohal olla. Kaalusid rõõmustavad laste veidrused ja küsimused, ta võib lastele pikalt seletada, miks taevas on sinine. 

Kaaludest ema on lapsele välimuse mõttes hea eeskuju, sest Kaalud hoolitsevad alati oma välimuse eest ega lase end pärast lapse sündi käest. Kaaludele meeldib lapsele riideid valida ja ta jälgib alati, et tema laps oleks stiilselt riides. Vahel võivad Kaalud olla üsna edevad ja väljendavad seda ka läbi oma laste. Tuleta endale meelde, et lapsed pole sinu elus selleks, et sinu edevust välja mängida. 

SKORPION

Tugevused emana: vastupidavus, intuitsioon, tahtejõud.

Nõrkused emana: kontrollimine, paranoilisus, emotsionaalne kättesaamatus, kinnismõtted.

Milline lapsevanem on Skorpion? Skorpionist ema on veider ja kontrolliv, inspireeriv ja hirmutav. Olenevalt ema tujust, võivad lapsed kas tema külge klammerduda või temast eemale hoida. Ent ei tasu karta, et Skorpionist ema kunagi laste peale väga vihastaks, piisab sellest, kui ta last kurja pilguga vaatab. Skorpion kaitseb oma lapsi väga.

Enamik Skorpione kohaneb emarolliga kergesti ja kiirelt. Kuigi Skorpionitel võib kuluda aega enne, kui nad teiste suhtes leebuvad, sulatab laps kiirelt Skorpionist ema südame. Peagi ei valmista Skorpionile enam raskusi lapsega sideme loomine, vaid hoopis mõte, et ühel päeval lendab laps pesast välja.

Skorpionist ema töötab selle nimel, et tema lastel oleks hea tulevik. Majanduslik kindlustatus on Skorpioni jaoks väga oluline ja emadus paneb teda selle nimel veelgi enam vaeva nägema. 

Skorpionil on väga hea intuitsioon ja ta usaldab peaaegu alati oma sisetunnet. Ja seda ta peabki tegema, sest see juhib teda peaaegu alati õigele teele.

AMBUR

Tugevused emana: seiklushimu, tarkus, huumor, sihikindlus.

Nõrkused emana: kannatamatus, tahumatus, otsekohesus, liigne spontaansus, struktuuri puudumine.

Milline lapsevanem on Ambur? Amburit võib nimetada kõige vabamaks tähtkujuks, mistõttu on emaroll tema jaoks huvitav muutus. Spontaanne Ambur elab hetkes ja tegutseb impulsi ajel. Ta hindab oma iseseisvust ja lapsega koos elamine võib tema jaoks tunduda ebareaalne. Lapsevanemaks saamine tähendab Amburi jaoks olulist elustiilimuutust.

Ambur saab lastega hästi hakkama, kuid lapsed nõuavad palju aega ja energiat. Kuigi Ambur võib olla osav planeerija ja organiseerib lastele tegevusi, on tema enda graafik juba niigi täis. Nüüd oleks vaja veel teise inimese plaanid sellesse graafikusse mahutada ja see võib osutuda keeruliseks.

Amburit juhib Jupiter, mis tähendab seda, et Ambur võib võtta endale liiga palju kohustusi või vältida kohustusi täielikult. Ambur on tuntud selle poolest, et ta kõigepealt tegutseb ja alles siis mõtleb. Selline käitumine võib emarollis üsna karmilt kätte maksta.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

KALJUKITS

Tugevused emana: planeerimine, struktuur, traditsioonilised väärtushinnangud, kannatlikkus, mõtlikkus.

Nõrkused emana: muretsemine, ärevus, liigne ettevaatlikkus, pessimism, kahtlemine.

Milline lapsevanem on Kaljukits? Kaljukits on sodiaagisüsteemis n-ö mehine märk, mis muudab emarolli tema jaoks üsna huvitavaks. Ta võib käituda rohkem nagu isa kui ema või haarata mõlemad rollid endale. Mitte, et Kaljukitsel poleks naiselikku poolt, kuid Kaljukitse juhib Saturn, mis sümboliseerib autoriteetsust, mehisust ja struktuuri. 

Kaljukits ei karda piire paika panna ega õpetada lastele olulisi õppetunde elus. Ta tahaks lastega lähedane olla, kuid ta ei pea vajalikuks olla lapsele parimaks sõbraks. Kaljukitsest ema eelistab pigem «karmi armastust», ta peab lapsele tõsiseid loenguid ja jagab kohmakaid kallistusi. 

Kaljukitsel on kombeks tundeid enda sees hoida, ent ta võib neid väljendada läbi tegude (kuid kindlasti mitte verbaalselt). Tema enda lapsepõlves võis olla nii mõnigi karm kogemus, mis võis juhtuda tema enda süül, sest Kaljukitsest lapsed tahavad palju saavutada ja võtavad seetõttu suuri kohustusi. 

Kaljukits on oma pere kalju, mis hoiab kõiki teisi kindlalt paigal. Kaljukits on väga töökas ja teenib hästi, seega ilmselt on ta pere peamine rahateenija. Nõuanne Kaljukitsest emale: põika aeg-ajalt oma kohustustest kõrvale, et lapse esinemisi vaatamas käia või temaga rohkem aega koos veeta. Pea meeles, et lapsepõlv möödub üsna kiirelt.

VEEVALAJA

Tugevused emana: nooruslikkus, avatus, originaalsus, ausus.

Nõrkused emana: piiride seadmine, draama, lastele kõige lubamine.

Milline lapsevanem on Veevalaja? Veevalajast ema on väga huvitav tegelane, keda pole võimalik n-ö kasti panna. Veevalaja «leivanumbriks» on organiseeritud kaos ja tema lastekasvatusstiil võib kiirelt muutuda. 

Elu Veevalajast emaga võib olla seikluslik või lausa hullumeelne, kuid see pole kunagi igav. Veevalaja näeb oma eksisteerimist kui suurt teekonda ja ta tahab, et tema lapsed kogeksid elumaagiat nii kaua kui võimalik. Veevalajast ema kohta võiks öelda, et oodata tuleb ootamatut. 

Intiimsus võib Veevalaja jaoks tekitada ebamugavust ja ta tunneb end mugavamalt siis, kui kuulub kogu maailmale, mitte vaid ühele inimesele. Emaduse üks suurimaid üllatusi ongi tema jaoks ilmselt see, et see võib esile kutsuda nii palju suuri tundeid. Ühel hetkel võib ta südamest nutta, ent järgmisel muutub väga jäiseks. Võib kuluda aega enne, kui ta leiab emana õige tasakaalu.

KALAD

Tugevused emana: kaastundlikkus, fantaasia, hoolitsus, loomingulisus.

Nõrkused emana: veidrused, manipuleerimine, stabiilsuse puudumine, süütunne.

Milline lapsevanem on Kalad? Kaladest ema on võrgutav sireen ja maaema ühes «pakendis». Kaladest ema tahaks oma pere sulgeda mugavasse ja luksuslikku mulli. Isegi dresse kandes näeb Kaladest ema hea välja ja teised võivad teda lausa kadestada. 

Kaladest ema on alati maailma suhtes avatud. Ta on empaatiline ja lendlev, spirituaalne ja tundlik, tark ja emotsionaalselt intelligentne. Ta teab, kuidas end jumalannana tunda ja ta julgustab ka teisi emasid sama tegema.

Tal on mitmeid veidrusi. Tema süda on õiges kohas, isegi siis, kui tema mõtted on kuskil mujal. Tema kodus pole nn tüüpilisi päevi. Kaladest ema jaoks pole raske välja mõelda põnevaid väljasõite, mida terve pere naudiks. Kalade suurimaks miinuseks on aga see, et ta ei oska piire paika seada. 

Kaladele ei meeldi see, kui talle öeldakse, mida ja kuidas ta peab tegema, mistõttu tal võib olla raskusi sellega, et laps õigel ajal voodisse saada või lapsele kindlad söögiajad paika panna. Kõige parem on see, kui tal on partner, vanavanem või lapsehoidja, kes lapsele mingisuguse päevakava aitaks paika seada. 

Mõned Kaladest lapsevanemad seavad oma lapsed üsna kõrgele pjedestaalile ja nad hindavad kõrgelt iga hetke, mille saavad lapsega koos veeta. Isegi siis, kui lapsed kasvavad suureks, on nad temaga väga lähedased. Ema, parim sõber ja usaldusisik: ta täidab kõiki neid rolle ja jätab mulje, et see on tema jaoks lihtne. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles