Puudutustel on tervistav jõud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Näib, et puudutamine on nii keha kui vaimu imeravim, olgu siis tegu käepigistuse, tugeva kallistuse või lõdvestava massaažiga.

Olenemata sellest, kas keegi puudutab sind või puudutad sina kedagi, mõjub see sinu tervisele hästi: alandab vererõhku ja pulsisagedust, tugevdab immuunsüsteemi ja leevendab valu – ning teeb sind ühtlasi õnnelikumaks ja rahulikumaks, vahendab kliinik.ee CNNi.

Massaaž

Me kõik teame, kui hästi aitab massaaž pingeid maandada. Tegu ei ole vaid mõjuga psüühikale: lisaks lõdvestab masseerimine lihaseid, aeglustab südame tööd, alandab normaalsest kõrgemat vererõhku ja stressihormoon kortisooli taset.

Lõõgastunud olekus suudab keha end ümber häälestada ja «laadida». Tulemuseks on tugevam immuunsüsteem.

Kallistamine

Kallistamisel vabaneb organismis õnnehormoon oksütotsiin, mis aitab inimestel end üksteise seltsis turvaliselt ja kindlalt tunda, alandab kortisooli taset ja vähendab stressi.

Vastavalt Põhja-Carolina ülikooli uurimistulemustele on naistel, keda nende kaaslased rohkem kallistavad, kõrgem oksütotsiini tase ning madalam vererõhk ja pulsisagedus.

Hoidke kallimal käest kinni

Armsamaga käsikäes kõndimisel on erakordselt rahustav mõju.
Kuid mis veelgi huvitavam: kui olete õnnelikus suhtes, vähendab käest kinni hoidmine stressist tingitud tegevust nii hüpotaalamuses, mis alandab kortisooli taset kogu organismis, kui ka valu tajumisega seotud ajupiirkonnas, vähendades nii valuaistingute tugevust.

Armatsege

Pole uudis, et armatsemise ajal on kehad suures kokkupuutes ning organismis vallandub suurtes kogustes oksütotsiini ja heaolutunnet tekitavaid endorfiine, mis teevad meie meeleoluga lausa imet. Korrapärane seks toob kasu ka füüsisele, vähendades ehk isegi haigestumise sagedust.

Pennsylvania osariigis Wilkes-Barre’is Wilkesi Ülikoolis korraldatud uuringu kohaselt oli nende inimeste süljes, kes seksisid kord või kaks nädalas, 30 protsenti rohkem infektsioonidega võitlevaid immunoglobuliine A (IgA) kui nende veres, kes harvem armatsesid.

Silitage lemmiklooma

Kui teil on lemmikloom, olete kindlasti märganud, et olete rahulikum sel ajal, kui oma hoolealust kõrva tagant sügate. Uurimused näitavad, et koera paitamine langetab vererõhku, eriti kui tegu on tuttava ja südamelähedase koeraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles