Kas laps, keda kiusatakse, peaks võtma antidepressante?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannias on päevakorda kerkinud küsimus, kas see on ikka õige, et kiusamisohvritele kirjutatakse välja antidepressante. Suurbritannia haridusameti vaimse tervise nõunik Natasha Devon on arvamusel, et kiusamisohvrid ei vaja antidepressante, vaid hoopis tuge.

«Kui last kiusatakse ja tal esineb seetõttu depressioonile viitavaid sümptomeid, siis ainuke asi, mida ta vajab, on see, et kiusamine lõppeks,» sõnas Devon koolijuhtidele suunatud konverentsil. Huff Post vahendab, et Devoni sõnul peavad lapsed end taas turvaliselt tundma, nad ei pruugi vajada ravimeid või teraapiat.

Devon ütles, et vaimse tervise probleemid on lastel palju hullemad, kui siiani on arvatud. «Ma usun, et paljusid probleeme saaks vältida siis, kui me leiame õige lähenemise,» sõnas ta. Devon lisas, et kui õiget lähenemist ei leita, siis on oht, et paljud lapsed veedavad lapsepõlve ravimeid võttes.

Devon rääkis ka sellest, et lapsed on koolis väga suure surve all. «Me ei saa lapse aju survestada samamoodi nagu täiskasvanu oma ja eeldada, et laps tuleb toime. Praegu on raskem laps olla kui kunagi varem,» arvas Devon.

Organisatsiooni YoungMinds esindaja Nick Harrop nõustus, et antidepressandid ei tohiks laste puhul sugugi esimeseks lahenduseks olla. «Arstid kirjutavad liiga tihti noortele antidepressante välja, sest nad lihtsalt ei tea, mida muud teha,» ütles Harrop, kes tegeleb noorte vaimse tervise ja heaolu eest võitlemisega. «Meie usume, et teatud juhtudel on antidepressantidest abi, kuid see ei tohiks kindlasti ainuke ravimeetod olla. Lapsed ja vanemad peaksid ka kursis olema sellega, millised võivad olla antidepressantide kõrvalmõjud,» sõnas Harrop.

Selle aasta märtsikuus avalikustati Suurbritannias, et vahemikus 2005-2012 kasvas antidepressante tarbivate laste ja noorte hulk lausa 50 protsenti. Maailma tervishoiuorganisatsiooni hinnangul tekitab selline tõus muret. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles