Uuring: petetud naised on võidumehed

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Naised, kes kaotavad oma partneri teisele naisele, võidavad pikemas perspektiivis rohkem kui kaotavad, selgub kõige suuremast lahkuminekutele keskendunud uuringust, mis senini tehtud.

Kuigi petmine võib esialgu tunduda maailma lõpuna, siis tegelikult tuleb see sulle kasuks – edasistes suhetes on sul «kõrgem paaritumisintelligentsus», mis aitab sul edaspidi leida paremaid partnereid. Samal ajal aga «teine naine» saab endale partneri, kel juba on kalduvus petmisele, mis tähendab, et pikemas perspektiivis on hoopis tema kaotaja, selgitavad psühholoogid.

Uuringus osales üle 5700 osaleja 96 erinevast riigist ning selle viisid läbi USA Binghamtoni ülikool ja Londoni ülikool. Teadlased vaatlesid, kui õnnelikud olid mehed ja naised enne lahkuminekut, selle ajal ning pärast seda. Selgus, et kui naist petetakse, võib see osutuda hoopis kasulikuks, kuna nad õpivad sellest edaspidi tegema paremaid otsuseid. Veelgi enam – halb kogemus aitab õppida ja areneda ning võib kaasa tuua tõelise isikliku arenguhüppe, kirjutab Telegraph.

Uurimuse vedaja dr Craig Morris sõnab, et tulemused sedastavad selgelt: naised on pärast petmist palju paremas seisus kui mehed, keda petetakse. «Naised räägivad petmisest peaaegu alati minevikuvormis, samas kui mehed kasutavad olevikuvormi,» selgitab Morris. «Naised kinnitasid, et oskavad hinnata inimeste ausust, kalduvust petmisele ning teisi halvale suhtele viitavaid omadusi.» Naised on edaspidi ka tähelepanelikud oma sõbrannade ja töökaaslaste käitumise suhtes.

Morrise sõnul kujundasid nad uuringu põhjal teesi, et naised, kes kaotavad oma kaaslase teisele naisele, elavad läbi lahkuminekujärgse leinaperioodi, kuid väljuvad kogemusest tugevama ja targemana. Morrise varasemad uurimistööd on näidanud, et naised elavad lahkuminekuid läbi kauem kui mehed, kuid taastuvad lõppkokkuvõttes paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles